V Rakousku bude o víkendu korunován mistr světa Red Bull Air Race 2014

23.10.2014

V Rakousku bude o víkendu korunován mistr světa Red Bull Air Race 2014
V Rakousku bude o víkendu korunován mistr světa Red Bull Air Race 2014 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již tuto neděli se dozvíme jméno nového mistra světa Red Bull Air Race 2014. Rakouský Spielberg hostí poslední závod sezóny obnoveného seriálu leteckých závodů, do něhož půjde z nejlepší výchozí pozice britský zkušený pilot Nigel Lamb. Ten si drží pětibodový náskok nad Hannesem Archem, jehož budou po celý víkend mohutně podporovat ochozy domácích fanoušků, a ještě o bod víc jej dělí od úřadujícího mistra světa z roku 2010 a krajana Paula Bonhommea. Do boje o celkový triumf už nikdo jiný zasáhnout nemůže.

Finále ročníku 2014 by ovšem zdaleka nemělo být jen o třech zmíněných pilotech. S velkým napětím se očekává, který z šesti pilotů Challenger Cupu si sáhne na pozvánku do Master Class pro příští rok. V sezóně o sobě dal nejvíce vědět francouzský voltižér Francoise Le Vot, kterému ale vůbec nevyšel poslední podnik v Las Vegas. Do tohoto sobotního boje zasáhne i první z českých pilotů Petr Kopfstein.

„Už není prostor na žádné taktizování, v posledním závodě do toho půjdu naplno. Chtěl bych slyšet českou hymnu a pevně věřím, že ji diváci v sobotu uslyší,“ říká s velkým odhodláním český letec. Ten prozatím dělí čtvrtou příčku celkového pořadí s 20 body. Na prvního Le Vota ztrácí 10 bodů, ale na druhé místo pouze dva body.


Foto Red Bull

Jako podle známého přísloví "když se dva perou, třetí se směje" probíhal letošní ročník v kategorii nejvyšší. Zatímco v závodech se o vítězství přetahovali rivalové Bonhomme a Arch, Lamb potichu střádal cenné body a příležitostná selhání dvou největších konkurentů jej před posledním závodem vyšvihla do čela. Nutno však říci, že právem. Lamb si letos v Malajsii vylétal vůbec první triumf v závodě od svého nástupu do Red Bull Air Race v roce 2005 a ve všech následných závodech se dokázal zkoncentrovat natolik, aby patřil mezi dva nejlepší.

O své nejlepší umístění bude usilovat také český člen Master Class Martin Šonka, jehož celkové prozatimní osmé místo trochu zakaluje velice kvalitní lety v některých závodech. I on se bude chtít před očekávanými četnými zástupy fanoušků z České republiky ukázat nejlepším letošním výkonem, kterým by si osmou příčku upevnil, případně by ještě mohl zaútočit na sedmé místo Němce Matthiase Dolderera.

"V Las Vegas jsme byli nejrychlejší, ale nakonec jsme skončili až osmí, protože se výsledky z Top 12 zahodily a použily se výsledky z kvalifikace," nezkrýval Martin Šonka doznívající rozčarování z průběhu větrného závodu v Americe. "Trať ve Spielbergu je krásná a zároveň i trochu složitější. Je zajímavá tím, že je to nahoru a dolů. To se mi líbí. Člověk si musí dát pozor na stromy i kopečky. Určitě věřím, že můžu vyhrát, ale je tu hned 11 dalších pilotů, kteří si myslí totéž," komentoval své vyhlídky na finále bývalý český armádní stíhač na webu soutěže.

Kvalifikace hlavního závodu a závod Challenger Cupu se odletí v sobotu. Sezóna Red Bull Air race 2014 vyvrcholí nedělním závodem Master Class od 14:30 SEČ. Sledovat jej můžete živě na RedBull.tv.


Závodní trať na Red Bull Ringu ve Spielbergu (kliknout pro zvětšení)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář