Career Day v CATC navštívily desítky zájemců o výcvik MPL

25.05.2016

Career Day v CATC navštívily desítky zájemců o výcvik MPL
Career Day v CATC navštívily desítky zájemců o výcvik MPL (Zdroj: Aeroweb.cz)

Navzdory krásnému teplému počasí přilákaly prostory výcvikového centra Czech Aviation Training Centre (CATC) uplynulou neděli desítky lidí. Přišly se na letiště Václava Havla dozvědět, jak se mohou stát dopravními piloty ve společnosti ČSA a Travel Service, a to zejména skrze výcvik Multi-crew Pilot Licence (MPL), jehož čtvrtý cyklus se rozběhne letos na podzim.

V první část Career Day se představila společnost, která MPL výcvik zajišťuje. Úvodní slovo tak patřilo řediteli CATC Capt. Janu Janíkovi, který prezentoval základní principy výcviku MPL včetně jeho srovnání s „tradiční cestou“ kumulace jednotlivých modulů pilotního výcviku až k licenci dopravního pilota. Capt. Marek Vinař následně připomněl, že CATC v rámci programu Airline Cadet Pilot Program (ACPP) nabízí výcvik i těm pilotům, kteří se cestou MPL vydat nemohou či nechtějí.


Foto CATC

Capt. Jan Zemánek ze společnosti Travel Service následně představil prvního dopravce, který bude v červnovém screeningu hledat budoucí piloty. „Naše společnost se chystá v rámci MPL výcviku přijmout zhruba deset nových lidí pro Boeing 737 nové generace,“ reagoval na dotaz jednoho z návštěvníků Career Daye. Capt. Boleslav Stavovčík zase přiblížil náležitosti práce pilota Českých aerolinií na typech Airbus A319 či ATR 42/72 a mimo jiné připomněl, že s ohledem na odlišný charakter provozu vlajkového dopravce bude MPL screening pro ČSA pátrat po mírně odlišném profilu uchazeče.

V rámci druhé části dne se jednotliví návštěvníci mohli setkat s přítomnými odborníky na rozličné aspekty pilotní profese. Uchazeči tak kromě pilotů, mj. i z řad dřívějších a současných studentů MPL výcviku, mohli diskutovat s leteckými lékaři, psychology či zástupkyněmi České spořitelny, která nabízí pomoc při financování výcviku. V mezidobí se v prostorách CATC konaly exkurze po výcvikových zařízeních a lety na plně pohyblivých simulátorech pro budoucí uchazeče o výcvik.

Všichni zájemci o MPL výcvik se mohou registrovat ke screeningu až do 6. června. Jak bude výcvik probíhat, jsme krátce připomněli zprávou v minulém týdnu.

Více informací nejen o výcviku MPL, ale i o další činnosti Czech Aviation Training Centre najdete na stránkách www.catc.cz.

Nic vám MPL neříká?

Pokud slyšíte pojem Multi-crew Pilot Licence nebo MPL úplně poprvé, přečtěte si některý z našich článků, který vám tento výcvik dopravního pilota přiblíží:

Výcvik MPL - nová cesta do kokpitu dopraváku

Výcvik MPL - fakta a mýty

Výcvik MPL pohledem studenta

Výcvik MPL pohledem studenta - Cesta do Airbusu

Zpověď studentů MPL: Výcvik je dřina, ale smysl to má

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář