Český paraglidista Mayer měl v Alpách skvěle našlápnuto, nakonec skončil desátý

14.07.2017

Český paraglidista Mayer měl v Alpách skvěle našlápnuto, nakonec skončil desátý
Český paraglidista Mayer měl v Alpách skvěle našlápnuto, nakonec skončil desátý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes dopoledne, 24 hodin poté, co cíle dosáhl první závodník, skončil letošní závod Red Bull X-Alps. Vítězem se popáté v řadě stal Christian Maurer ze Švýcarska. Ještě včera byl reprezentant České republiky Stanislav Mayer na čtvrtém místě. V odpoledních hodinách však vlétnul do zakázaného prostoru, za což byl penalizován a obsadil nakonec desáté místo z celkem 31 paraglidistů.

Během Red Bull X-Alps účastníci pomocí padákového kluzáku a vlastních nohou překonávají Alpy z rakouského Salzburgu do cílového Monaka. Na trati je několik otočných bodů, přes které závodníci musí postupovat. K tomu, aby se letos dostali až do cíle, bylo potřeba urazit vzdušnou čarou 1 138 km.


Mapa redbullxalps.com (kliknout pro zvětšení)

Letošní závod byl osmým v pořadí. První alpské klání bylo možné sledovat v roce 2003, tehdy ještě bez českého závodníka ve startovním poli. Další závody následovaly vždy v každém lichém roce. Extrémně náročné akce se poprvé zúčastnil tuzemský paraglidista v roce 2007 a hned obsadil do letošního ročníku nejlepší národní umístění. Jan Škrabálek tehdy při účasti 30 borců dosáhl na 11. místo.

Toto umístění atakoval v roce 2015 Stanislav Mayer. Výkonem 11 dní a 8 hodin nakonec skončil o jedno místo hůře. Letos to ještě necelých 24 hodin před koncem závodu vypadalo na skvělé umístění. Stanislav Mayer se svým podpůrným týmem byl na čtvrté pozici. Den byl letový, čehož využíval a posouval se vzduchem blíže k cíli a své taktéž letící pronásledovatele se mu dařilo držet za sebou. Asi 50 km jihozápadně od Turína však narušil jeden ze zakázaných vzdušných prostorů, za což byl penalizován 48 hodinovým zákazem dalšího postupu.

Jelikož již do konce letošního závodu zbývalo méně času, se tak českému reprezentantovi do výsledků započítala dosažená vzdálenost v místě odpovídajícímu příslušnému časovému odpočtu. Protože se i někteří další závodníci nevyhnuli v závěrečné fázi alpského klání penalizaci, nakonec zklamání ze ztráty pozice mezi úplně nejlepšími může zmírnit celkové desáté místo, tedy historicky nejlepší výsledek českých barev na Red Bull X-Alps.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Paragliding


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář