Šonka je závod před finále RBAR stále první, Kopfstein si pohoršil

18.09.2017

Šonka je závod před finále RBAR stále první, Kopfstein si pohoršil
Šonka je závod před finále RBAR stále první, Kopfstein si pohoršil (Zdroj: Aeroweb.cz)

Předposlední závod sezóny Red Bull Air Race 2017 vyzněl z českých pilotů lépe pro průběžného lídra šampionátu Martina Šonku. Společně se svým týmem odstranil technické problémy ze sobotní kvalifikace a znovu se v závodě probil na podium, čímž podržel celkové vedení. V německém Lausitzu se z vítězství radoval Japonec Jošihide Muroja před Australanem Mattem Hallem. Petr Kopfstein vypadl po chybě v druhém kole závodu a v pořadí mistrovství si pohoršil.

Ještě více než v sobotu podporovala početná skupina natěšených českých fanoušků oba naše reprezentanty. Martin Šonka začal skvělým výkonem v prvním kole. Pohodlně předčil nejen svého soka v duelu, Francouze Ivanoffa, ale také všechny ostatní. Paradoxně mu to však do dalšího kola přisoudilo nejtěžšího možného soupeře, průběžně druhého Petea McLeoda. Kanaďan totiž v prvním kole letěl díky zaváhání svého soupeře na jistotu a postupoval dál nejhorším časem, což jej svedlo proti Šonkovi.

„To jsme nečekali, ale takový je systém závodu. V každém případě platí, že pokud chcete vyhrát, musíte být schopní porazit kohokoliv. Pete létá skvěle, je to opravdu těžký soupeř, ale soustředili jsme se sami na sebe a let se mi povedl přesně, jak jsme si naplánovali,“ radoval se Šonka z dalšího postupu do finále.


Foto Tomáš Zámostný

Do něj vstupoval s ambicemi nejvyššími. „Strategie byla letět stejně jako v semifinále, ale poslední vertikální manévr ve finále byl možná až moc konzervativní. Joši ale letěl opravdu rychle, stejně tak Matt, takže je z toho nakonec třetí místo. Je dobře, že jsme se udrželi ve vedení v celkovém pořadí. Rozhodne poslední závod, bude to napínavé, fanoušci se mají na co těšit,“ uvedl Šonka po bronzovém představení v Lausitzu.

Před finále v Indianapolis jsou tak karty v boji o titul rozdány mezi čtyřmi piloty. Nejvyšší trumfy drží nadále Šonka, Muroja se však dotáhl na druhé místo. Své šance nadále živí i třetí McLeod a čtvrtý Kirby Chambliss z USA.

Kopfsteinovi cestu do finále zkazil adrenalin

Druhé místo ze sobotní kvalifikace Kopfsteina navnadilo, že do nedělního závodu vlétl v roli favorita. Souboj se Slovincem Peterem Podlunšekem zvládl bez zaváhání a bezpečně postoupil mezi osmičku nejlepších. V ní se mu postavil Španěl Juan Velarde, relativně snadný soupeř. Rozhodčí však zastavili karlovarského pilota už po první obrátce. „Zapracoval adrenalin,“ přiznal Kopfstein po diskvalifikaci za překročení maximálního povoleného přetížení 10 G. Své vystoupení v Německu tak nakonec ověnčil třemi body za osmé místo.

Tato chyba ho však stála víc než postup do finále. Umožnila Hallovi, aby se na něj bodově dotáhl v celkovém hodnocení a díky lepšímu umístění v Lausitzu se Australan dostal na páté místo celkově. Kopfsteinovi tak aktuálně patří šesté místo a poslední závod musí zvládnout na jedničku, aby u jeho jména na konci mistrovství světa svítila pětka. „To by byl ohromný úspěch, vždyť jsme v Master Class teprve druhou sezonu,” doufá Kopfstein.

O titulu mistra světa Red Bull Air Race 2017 se rozhodne o víkendu 14. a 15. října v Mekce motorsportu, americkém Indianapolis.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář