Během show narazil do moře italský Eurofighter, pilot nepřežil

25.09.2017

Během show narazil do moře italský Eurofighter, pilot nepřežil
Během show narazil do moře italský Eurofighter, pilot nepřežil (Zdroj: Aeroweb.cz)

V neděli krátce po třetí hodině odpolední havaroval na pobřeží u italského města Terracina bojový letoun italského letectva Erofighter Typhoon. Stroj se během vystoupení zřejmě po nevydařeném manévru na velké rychlosti střetl s vodní hladinou. Šestatřicetiletý pilot již nestačil stroj opustit a při nehodě přišel o život.

V době události sledovalo již končící show na pobřeží vzdáleném asi 50 km na jih od Říma několik tisíc diváků, stroj dopadl do moře asi 400 m od nich. Podle dostupných informací k neštěstí došlo na samý závěr ukázky, pilot zřejmě během provádění přemetu nad diváky neodhadl výškovou náročnost manévru. I když přítomné záchranné složky okamžitě zareagovaly, po tvrdém nárazu byly nalezeny již jen trosky letounu s tělem pilota.


youtube/ Stefano Paolucci

Stroj patřil italskému display týmu a spadal pod 311. letku testovacího centra při 1. letecké divizi operující z nedalekého letiště Pratica di Mare. Nedělní nehoda je v Italském letectvu, které nyní disponuje 95 Eurofightery, pro tento typ letounu první, celosvětově jde ale už o celkově osmou nehodu, čtvrtou se smrtí posádky. Dosud poslední se stala jen před deseti dny v Jemenu, když Eurofighter saudského královského letectva havaroval zřejmě vlivem technického problému při provádění bojové činnosti. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář