Je rozhodnuto, Slovensko nakoupí 14 stíhaček F-16 Block 70/72

12.07.2018 11 příspěvků

Je rozhodnuto, Slovensko nakoupí 14 stíhaček F-16 Block 70/72
Je rozhodnuto, Slovensko nakoupí 14 stíhaček F-16 Block 70/72 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovenská vláda včera oficiálně odsouhlasila nákup 14 amerických bojových letounů F-16 Viper Block 70/72. Za dodávku strojů, potřebné výzbroje a výstroje, poskytování potřebného logistického servisu a výcviku zaplatí Slovensko celkem 1,589 miliardy Eur, tedy v přepočtu asi 41,1 miliard korun, přičemž částka za samotné letouny tvoří zhruba dvě třetiny celkové ceny.

Slovenské Ministerstvo obrany se pro americké stroje rozhodlo po několikaměsíčním důkladném posuzování obou nabídek amerického Lockheedu Martin a švédského Saabu, který nabízel stroje JAS 39 C/D Gripen. Podle vyjádření slovenského ministra obrany Petra Gajdoše bylo „vybráno to nejlepší řešení, protože jde o špičkové moderní stroje, které z hlediska ceny, kvality, jakož i toho, co si může Slovensko dovolit, nemají konkurenci."

F-16 Block 70/72 Viper
F-16 výrobní série Block 70/72 / Obrázek Lockheed Martin

Nepopíratelným faktem je, že letouny F-16 ve verzi Block 70/72 opravdu jsou zvláště díky vyspělé avionice a senzorovému vybavení tím nejlepším ve své třídě, a to v současné chvíli dost možná na celém světě. Tím spíše v porovnání s Gripeny série C/D, které, ač se bezesporu jedná o vyspělé moderní letouny, za technologií z letounů F-35 v útrobách prověřených F-16 zaostávají prakticky ve všech směrech. Jedna z mála kategorií, ve kterých přitom švédský Gripen vynikal, byl značně dostupnější servis a logistické zabezpečení ze strany evropského výrobce oproti tomu zámořskému. Ani to ovšem nedokázalo v očích slovenského MO převážit výhody dražší, ovšem podstatně rozsáhlejší a vyspělejší nabídky Lockheedu Martin.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

hm...

12.07.2018 v 11:48 robo

je to skvela sprava. Uz mame spickove skolstvo, zdravotnictvo aj socialny system. Konecne niekoho napadlo investovat aj do armady aby sme si tieto hodnoty ochranili... Obzvlast ma tesi tych 150 setů KMU-572F/B pro přestavbu bomb Mk-82 do standardu JDAM. To sa mi hned bude spavat kludnejsie.

Odpovědět

RE: hm...

12.07.2018 v 18:14 igi

a co ste tym chceli povedat? ze nasa armada nepotrebuje stihacie lietadla?

Odpovědět

RE: RE: hm...

13.07.2018 v 3:32 robo

potrebuje, samozrejme. Aj tych 530 kusov municie. Nepriatel uz caka, nemame co vahat. Musime vyuzit moment prekvapenia. Ked to uvidi co mame tak hned ujde. Teda vlastne, on sa to docita a uz nebude mat chut zautocit. Obzvalst ludia na strednom Slovensku, kde tato sila bude umiestnena budu mat z toho najvecsiu radost. Tam je totiz najviac bohacov. Okres Brezno, Detva, Krupina...

Odpovědět

RE: RE: RE: hm...

13.07.2018 v 13:44 Tex

Z vašeho souseda si už 2 x v poslední době jeho soused kus ukousl tak by bylo dobré aby se to nestalo vám na Slovensku...

Odpovědět

RE: RE: RE: hm...

13.07.2018 v 14:23 igi

taketo reci su len bezvyznamna para nad hrncom. Bohuzial zijeme vo svete, kde sa vedu vojny, a preto musime nejako riesit svoju obranu. Kedze sme maly statik, najvyhodnejsie je byt sucastou nejakej vacsej aliancie. Aby sme boli sucastou aliancie, musime sa aj my nejako zapojit (hoci doteraz to bol skor vlacik tahany USA, a mnohi si zjavne zvykli). Napriklad tym ze budeme mat bojaschopne stihacky a k nim aj municiu.

Ludia na strednom slovensku mozu mat radost z coho chcu, napriklad z toho ze pocas celych slovenskych dejin neboli bohatsi a nezili bezpecnejsie.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: hm...

16.07.2018 v 9:53 robo

jasne, rovnako ako je sucastou aliancie take Rakusko. Alebo naopak Grecko a Turecko. Ako sa na to da spolahnut ked sa tito dvaja idu zozrat a maju rovnaky zmrazeny konflikt (severny Cyprus) ako ukrajinci na Donbase. Ale chapem aj strach pisatela prispevku aby neprisiel o svoj teply flek v armade. A to myslim bez akejkolvek urazky. Kazdy bojuje hlavne za seba. Ja tym lepsim socialnym systemom, pretoze vysluhovy dochodok nedostanem.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: hm...

18.07.2018 v 10:19 igi

take rakusko s NATO velmi uzko spolupracuje. Porovnavat rozpory Grecka a Turecka s ostrymi prestrelkami na Donbase, to je celkom slusne nechapanie situacie mixnute s manipulaciou v tom pravom vychodnom style.

Odpovědět

stihacky

13.07.2018 v 12:03 tomas

Bohuzial ten nakup by sa nam nevyhol tak ci onak. Vyplyvy nam to z medzinarodnych zmluv. Aj to ze sa na tom vela ludi nabali je tiez pravda. Ale bolo by to aj tak. Momentalne objednane F 16ky budu druhe najmodernejsie po Izraelskych kdezto ponukane Gribeny boli triedy C co su zastarale kusy. Keby nam boli ponuknute nove modely E tam by bola cena vyssia ako u F 16. Z dlhodobeho hladiska je to dobre rozohdnutie aj ked pociatocne naklady su enormne ako pri kazdom nadzvukovom letectve

Odpovědět

13.07.2018 v 14:39 robo

a to susedovi nepomohlo daleko viac stihaciek. Hlavne, kto  by si tu co vzal. A mne je jedno ci mi vyplatu bude davat ten ci onen. Keby k niecomu doslo tak by to cele letectvo vzdalo ako vrabce ked do nich streli. Hrame sa tu na nieco na co nemame. A cim je vlastne tak stihacka moderna alebo nemoderna? Mam pocit ze Srbi dali "dole" F-117 aj F-16 obycajnou raketou. Ale asi tomu malo rozumiem.

Odpovědět

To je smutné

13.07.2018 v 15:38 Tex

to je opravdu smutné co píšte že je vám jedno jestli vás obsadí cizí armáda, pak opravdu nepotřebujete vůbec nic ...

Odpovědět

RE:

13.07.2018 v 16:55 igi

sused nebol clenom ziadnej aliancie, pretoze dostal bezpecnostne zaruky (od svojho sucasneho okupanta) a asi sa riadil Vasimi nazormi. Keby k niecomu doslo, tak ako clen aliancie s modernymi zbranami sme menej lakavy ciel, ako keby sme boli sami a s 40rocnym srotom v hangaroch. Kazdy agresor si vybera lahke ciele.

Co si tu vzali nemci? alebo rusi? preco sem dosli na tankoch, ked si tu nie je co vziat? 

Je to celkom komicke davat rovnitko medzi dobrovolnym clenstvom v aliancii, a zahranicnou okupaciou (ten ci onen). Takato argumentacia je dnes bohuzial velmi oblubena (vsak si s tym dal Kremel aj dost prace), co nic nemeni na fakte ze je absolutne zcestna.

Ohladom modernych a nemodernych stihaciek, na kazdu zostrelenu F 16 pripada mnozstvo zostrelenych Migov (ak ich rovno neuzemnili). Vo vsetkych konfliktoch od Vietnamu si dokazal zapad vydobyt a udrzat vzdusnu nadvladu. A to nieco stoji, s P51 Mustang by to dnes asi tak dobre neslo (hoci to bola dobra stihacka). Takze mate pravdu, asi tomu malo rozumiete.

Odpovědět

Přidat komentář