Závod RBAR v Kazani vyhrál Muroja, Šonka bronzový

16.06.2019

Závod RBAR v Kazani vyhrál Muroja, Šonka bronzový
Závod RBAR v Kazani vyhrál Muroja, Šonka bronzový (Zdroj: Aeroweb.cz)

V loňském roce tu závod vyhrál a nastartoval se na cestu za titulem. Letos znovu český pilot Martin Šonka bojoval až do finále, kde ale nakonec skončil třetí. V celkovém hodnocení světového šampionátu Red Bull Air Race 2019 zůstává stále druhý za Japoncem Joši Murojou, který v Kazani vyhrál.

Šonka sice v Kazani skončil znovu na stupních vítězů, štěstím ale bezprostředně po závodě nezářil. Věděl totiž, že pro svůj finálový let zřejmě špatně nastavil letadlo a nejspíš tak přišel o lepší výsledek.

Red Bull Air Race Kazaň 2019
Martin Šonka v závodě Red Bull Air Race v Kazani

„Byl to krásný závod. A to i když jsme na začátku měli technický problém. Nefungovalo zařízení, které nám do letadla dává organizátor, nicméně i přesto jsme postoupili do druhého kola a díky týmu také problém rychle vyřešili,“ komentoval Šonka bronzové umístění. „Druhý let pak byl let rychlý, i když možná až příliš konzervativní, ale postoupili jsme do finále a to bylo hlavní. Bohužel se mi pak ale pro poslední let nepovedlo úplně správně nastavit letadlo. Mohli jsme letět daleko rychleji. Takže teď mě taková chyba docela bolí, ale už se nedá nic dělat,“ přiznal mistr světa.

První skončil v Kazani průběžný lídr celkového pořadí Muroja, druhý doletěl Australan Matt Hall. V celkovém pořadí Šonka sice ztrácí na Muroju devět bodů, boj je ale pořád otevřený. „Máme jen čtyři závody, takže každá chyba mrzí dvojnásobně. Ale stále je to otevřené a my víme, že můžeme být rychlejší. Musíme se zkrátka jen vyvarovat zbytečných chyb. Bude to ještě napínavé a my na Balaton dorazíme připravení. Věřím, že tam bude hodně českých fanoušků, kteří nám pomohou a vlastně se se závody také přijedou rozloučit, protože pak už bude jen světové finále v Japonsku a série tím končí,“ připomněl český pilot nedávné nečekané rozhodnutí organizátora šampionátu.

Kopfsteina připravila o postup sporná penalta

V prvním kole závodu až do předposlední brány vedl, pak ale Petr Kopfstein, druhý z českých zástupců ve vzdušném pelotonu, obdržel poněkud spornou penalizaci, která ho vyřadila z boje o postup; z Kazaně si tak odváží 13. místo. „Jsme si téměř jistí, že penalta byla neopodstatněná, ale teď už se nedá nic dělat a musíme bojovat dál,“ řekl Kopfstein po závodě.

V sobotní kvalifikaci si pak doletěl pro slibné páté místo. To mu do prvního kola závodu přisoudilo zkušeného Francouze Nicolase Ivanoffa. A byla to právě česko-francouzská dvojice, která zahájila nedělní závod nad řekou Kazankou. Jako první vlétl mezi pylony Ivanoff, který si připsal nevýrazný čas 1:03.969. „Když jsem slyšel Nicolasův výsledek, věděl jsem, že mohu letět bezpečnou linii a zbytečně neriskovat,“ uvedl karlovarský pilot.

Petr Kopfstein v závodě Red Bull Air Race v Kazani
Petr Kopfstein v závodě Red Bull Air Race v Kazani

Ve svém letu pak celou dobu vedl – na všech mezičasech se držel s komfortním náskokem před svým soupeřem. Když prolétl cílem, jeho tým se začal radovat z postupu. Jenže vzápětí mu byla přičtena dvouvteřinová penalizace za průlet předposlední branou, která ho odsunula mezi poražené.

Chybný průlet ale nebyl prokazatelný, proto Team Spielberg podal bezprostředně po přistání protest. Neúspěšně. „S penaltou nesouhlasím. Když jsme se dívali na naše data a videa, tak to neodpovídá tomu, co tvrdí rozhodčí, kteří mají svou kameru velmi daleko. Myslím si, že jsme byli poškozeni, ale takový už je život. Aby toho nebylo málo, trefil jsem během letu ptáka, ale na to se určitě nechci vymlouvat. Nyní už s výsledkem nic neuděláme. A musíme se koukat dopředu a co nejlépe se připravit na další závod.“

Na Balatonu se poletí 13. a 14. července a je to nejbližší lokalita pro české fanoušky z letošních zastávek. Finále série se pak uskuteční 7. a 8. září v japonské Čibě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář