Garmin představil palubní nabíječku pro tablety a chytré telefony

18.07.2019 8 příspěvků

Garmin představil palubní nabíječku pro tablety a chytré telefony
Garmin představil palubní nabíječku pro tablety a chytré telefony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Smartphony a tablety se čím dál více objevují i na palubách letadel, při delších letech je však nutnost tato zařízení nabíjet. Garmin proto představil certifikovanou nabíječku GSB 15 s USB porty navrženou právě pro napájení chytrých telefonů a tabletů z palubní sítě letadla.

GSB 15 je určen pro zástavbu do palubní desky kokpitu. Nabídne dva USB porty typu A s nabíjecím proudem až 3 ampéry. Ty by podle výrobce měly bez problému dobíjet iPad i při nastavení nejjasnějšího podsvícení obrazovky.

GSB 15 instalovaný do palubní desky

Okraj každého portu je podsvícený pro lepší orientaci při nočních letech. GSB 15 je nabízený ve dvou verzích s ohledem na možnosti připojení napájecího kabelu k nabíječce. První z nich je určená pro zapojení konektoru ze zadní strany přístroje, druhý nabízí připojení ze spodní části. Garmin také nabízí montážní kit, díky kterému je možná GSB 15 s průměrem necelé 4 centimetry montovat i do stávajících otvorů pro přístroje. Nabíječka disponuje také ochranou proti přetížení a přehřátí.

Cenu stanovil Garmin na 349 dolarů (necelých 8 000 korun), prodej GSB 15 odstartuje v příštím týdnu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Garmin


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Palubní nabíječka

18.07.2019 v 13:14 Tomáš

Pěkná kravina za 8litrů...+ nepočítámcenu zástavby. V době kdy velmi výkoná powerbanka přijde na 500Kč. Tipuju to na prodejní trhák....

Odpovědět

RE: Palubní nabíječka

19.07.2019 v 10:18 tk

Naprostý souhlas s Tomášem.

Nejen to, co on napsal, ale exhibice absolutní cenové arogance výrobce. Stran případných argumentů typu, "...že si to nemusíš přeci kupovat..." -že jakkoli je to pravda, tak to ani o procento nedeterminuje skutečnost, vyjádřenou prvou větou.

Nadto:

před nedávnem jsem koupil prostř. prodejce od českého generálního importéra produktů firmy G. dvoje piloťácké hodinky D2 Charlie. Jedny posloužily jako dárek, druhé byly pro mě. Když jsem po běžném příbřežním koupání na Orlíku vystupoval na břeh, hodinky s titanovým orig.náramkem byly pryč. Po několikahodinovém hledání v plné potapěčské zbroji jsem je nalezl v hloubce necelých tří metrů v příbřežním písku. Závada: jednoznačná výrobní vada zálisu rádlovaného konce článkové osičky do mimodimenzního otvoru článku. Osička se proto axiálně vysunula a náremku tak umožnila se zcela rozpojit.

Po předchozím telefonátu s G. jsem se dostavil na jejich značkovou prodejnu generálního importéra na P6.

Dočkal jsem se tam ale jen šokujícně arogantního chování, odmítnutí garanční opravy, a to přes nezpochybnitelné naplnění všech dokumentačních i důkazních povinností spotřebitele vůči prodejci.

Takže já už od G.-CZ nikdy nic, a od např. G.-DE apod. -to si ještě dobře rozmyslím, pokud kontinentální importér G. ponechává své zastoupení takovému zástupci, jehož zaměstnanci si dovolí jednat s takovou sprostotou, jakou jsem tam zažil při nároku garanční opravy já.

Nu a kdyby se náhodou G.CZ proti mé připomínce chtěl právně vymezovat, tak jen že to doopravdy přivítám: nezpochybnitelné fotodůkazy i svědci, ale i další důkazní materiály jsou dosud pečlivě uchovány a tak si to můžeme vypovídat...

Nikdy se totiž nesmířím s obchodníky, kteří skákají kolem spotřebitele jak vopice jen do okamžiku, než z něj nevypadnou rupie.... Typicky tak, jak to je obecně známo např. o jednom obrovském autobazaru (alfaalfa? nebo jak se jmenujou? -viz ohlasy na webu hord bývalých klientů). Ale nejeno tam, jak vidno na mém zážitku. A to už jsem u nich v minulosti utratil hezkých pár set tKč...

Tak jo....letim si koupit dvě USB díry za vosmičku!!! :-)):-)):-))

Odpovědět

ruseni Iphone kabelu

19.07.2019 v 13:15 Jára

pouzivam jabko na palube a docela jsem resil kabel. Original pouziva asi nejaky VF menic a pri  dobijeni z USB (mam cigaretovy autokonektor) vyssim nez 2 A a vyzkouseno i z powerbanky se na radiu nedalo komunikovat - gns420 prijimala porad ruseni. Pri proudu 1A to bylo celkem v pohode. Zajimalo by mne jestli ma tohle zarizeni v sobe nejaky aktivni filtr, protoze jinak to nedava smysl.

Odpovědět

RE: ruseni Iphone kabelu

19.07.2019 v 15:17 tk

Musí se bezpodmínečně použít jen origo kablík od Jablíků. Nepamatuji si už, od jaké úrovně iPadů (a asi i iPhonů) to platí, ale určitě se to týká řady iPad Pro se slotem pro SIM a novějších, ale servisní Apple technik mi vysvětlil, že jen v origu je v jednom konektoru toho kablíku mikročip, který se právě stará o rozpoznání (autorizaci) origo příslušenství, a jinak že to občas nenabíjí, a téměř vždycky ruší na harmonických kmitočtech ostatní blízká zařízení. Takže to rušení by mohlo pocházet snad i z neorigo kablíku...

Odpovědět

RE: RE: ruseni Iphone kabelu

20.07.2019 v 0:52 Dalibor Fencl

Mikročip v kablíku na nabíjení? Tomu snad nemůžete věřit. Prošlo mi takovýhle kablíků rukama snad dvacet, ale že by mezi nimi byly rozdíly jiné, než kdy se který poláme a potrhá, jsem si nevšiml.

Odpovědět

RE: RE: RE: ruseni Iphone kabelu

20.07.2019 v 9:03 Jara

neco tam je,  viz :

 

https://www.youtube.com/watch?v=kjEBbGWg0JQ

 

to ruseni mam vyzkousene, bylo to na originalnim kabelu. Dost dlouho jsem to na preletu hledal. Puvodne jsem myslel ze mam rozbity squelch. pak ze to dela dobijeci adapter, ale pokus s powerbankou to vyresil. ve zdirce 2A to rusi, v 1A v pohode. Proto mozna garmin chce ty penize za USB, treba tam ma nejaky filtry. To nevim.

 

Odpovědět

RE: RE: RE: ruseni Iphone kabelu

22.07.2019 v 18:44 tk

Milý pane F.,

jak vyplývá z mého původního příspěvku o začipování originálního nabíjecího a komunikačního kablíku pro Apple přístroje, kde mnou zveřejněná informace pocházela od skutečného, kvalifikovaného a autorizovaného technika Apple, který jak vidno na rozdíl od Vás je skutečným odborníkem (kde hodně dobrým důkazem o tom -a taky o Vašich "znalostech"-  je příspěvek p. Járy), je to zkrátka tak, jak jsem se snažil kolegy piloty informovat.

Nu a jen že Vy jste se pravděpodobně pouze nedopatřením (...) zapomněl za svůj projev omluvit....že.

K samotnému případnému rušení některých palubních přístrojů: -zásadním způsobem pomohlo, když konektor u iPadu byl byť provizorně, tak pečlivě zabalen do staniolu (alobalu) z Fidorky náhodně se nacházející v piloťáckém kufříku. Kupodivu to tak stačilo, aniž byl zábal jakkoli přikostřen ať na koax.opředení kablíku, nebo přímo na kostru palubní instalace letounu (Rockwell Commander 115B) sólo vodičem. 

Takže jestli toto provizorium pomůže alespoň jedinému kolegovi pilotovi, bude účel mého příspěvku naplněn.

A asi jen: pozor na zbytnělé, přes míru sebevědomé přispěvatele.

Protože jak kdysi vyřknul moudrý Sokrates, ---SCIO ME NIHIL SCIRE....

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: ruseni Iphone kabelu

09.09.2020 v 13:07 Aviator

No, souhlasim s kolegou. me se ted nedavno stalo, ze po pri IFR odletu mi nekolikrat vypada GPS ( nastesti pocasi bylo CAVOK ), protoze ztratila signal. Po chvili mi doslo, ze jsem menil USB nabijec do autozasuvky. Po odpojeni vse pracovalo spolehlive. Celkem jsem byl prekvapen, jak kram za par korun dokaze vyradit pomerne dulezite palubni pristroje. Takze do letadla doporucuji opravdu certifikovane napajece s patricnym stinenim......

Odpovědět

Přidat komentář