RBAR: Martin Šonka začal v japonské Čibě druhým místem v kvalifikaci

07.09.2019

RBAR: Martin Šonka začal v japonské Čibě druhým místem v kvalifikaci
RBAR: Martin Šonka začal v japonské Čibě druhým místem v kvalifikaci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český pilot si dnes v japonské Čibě vyletěl druhé místo v kvalifikaci na poslední závod šampionátu Red Bull Air Race, když nestačil pouze na Španěla Velardeho, za kterým zaostal o jednu desetinu sekundy. Připsal si tak dva body do celkového hodnocení šampionátu a zítra v prvním soutěžním letu proti němu poletí Francouz Ivanoff.

V Čibě panuje celý týden velmi horké počasí s teplotami kolem třiceti stupňů, navíc doprovázené velkou vlhkostí, což dává pilotům, týmům i jejich strojům pěkně zabrat. Šonka se s tím zatím vyrovnává úspěšně, dařilo se mu už v trénincích. Dva vyhrál a jednou byl čtvrtý. Kvalifikace byla dnes mimořádně důležitá. Na Tokyo se totiž řítí velká tropická bouře a nebylo jisté, jestli nedělní program nebude zrušen. Zatím to vypadá, že by se měl závod uskutečnit, jen se pravděpodobně posune start na dřívější dobu. „Nebylo to dnes jednoduché, protože se na kvalifikaci oproti tréninkům otočil vítr a museli jsme tudíž měnit i strategii na oba dva lety. V tom druhém jsem v některých pasážích přitlačil, ale jinde bohužel zase trochu povolil, takže se teď musíme pečlivě podívat, co jde udělat lépe a hlavně kde.”

Martin Šonka běhěm závodu v Japonsku
Martin Šonka běhěm závodu v Japonsku

Po tom, co vystoupil z letadla, to spíše vypadalo, že se byl v závodní kombinéze někde vykoupat. „Koupeme se tady každý den několikrát, ale ve vlastním potu, “ dodává s úsměvem. „Je to vyčerpávající, sedíte v letadle, které nemá ani větrání, v nehořlavém overalu, v helmě, kterou po každém letu musíme alespoň hodinu sušit. Bere to síly, takže si teď musím dobře odpočinout, a hlavně se co nejlépe s týmem připravit na zítřek. Uvidíme, co udělá počasí, to bude zítra hodně důležitý faktor.“ Šonka teď vede šampionát o šest bodů před Australanem Hallem a domácím Muroyou, který ztrácí dvanáct bodů. Závod by měl podle aktuálních informací od organizátora začít v neděli v deset hodin dopoledne japonského času. (03:00 v Česku).

Šonka si navíc po kvalifikaci přebral jednu zajímavou trofej. Dostal ocenění DHL Fastest lap pro pilota s nejvíce nejrychlejšími koly v závodech. „Zrovna jsem vylezl z letadla, uvařený a přemýšlím, jak zrychlit a co udělat lépe. Ale samozřejmě mám z toho radost,” uzavřel český pilot.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář