Bell V-280 Valor zakončil významný rok prvním veřejným vystoupením

21.10.2019

Konvertoplán, který absolvoval svůj první let již v roce 2017, se 19. října poprvé předvedl široké veřejnosti. Premiéru měl na letecké přehlídce Fort Worth Alliance Air Show v americkém Texasu, kde předvedl celou škálu svých manévrovacích schopností včetně vertikáního vzletu a přistání. Nejen prvním veřejným vystoupením byl rok 2019 pro Valor významným.

Již v první polovině tohoto roku pokořil Valor hned několik významných milníků. Jedním z nich byl test agilnosti při nízkých rychlostech, v nich prokázal konvertoplán své schopnosti manévrovat v omezené prostoru a splnil armádní požadavky úrovně 1. To je nejvyšší výkonnostní standard agility.

Dalším významným krokem vpřed bylo pokoření rychlosti 556 km/h. To představuje více než dvakrát vyšší rychlost než v případě vrtulníků Black Hawk, jejichž roli v americké armádě by měl Valor převzít. Výrobce Bell uvádí, že stroj je teoreticky schopen dosáhnout rychlosti až přibližně 638 km/h a dolet by se měl pohybovat okolo 3 900 km.

V současnosti podstupuje stroj mnoho dalších testů, včetně rozšiřování letové obálky ve všech režimech letu tak, aby vyhověl všem požadavkům Armády Spojených států amerických.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář