Sérií dalších testů byla stanovena letová obálka letounu L-39NG

31.03.2020

Český výrobce Aero Vodochody provedl další sérii testů svého lehkého proudového letounu L-39NG. Zkoušky stanovily letovou obálku v plném rozsahu a také potvrdily spolehlivost a odolnost konstrukce letounu.

Před otevřením letové obálky byly provedeny zkoušky flutteru. Pomocí malých impulsních raket na koncích křídel a impulsy do řízení od zkušebního pilota bylo vyvoláno kmitání konstrukce s následnou analýzou vibrací.

Poté byla letovými zkouškami stanovená maximální rychlost a dostup. Během letu byla dosažená rychlost 943,4 kilometrů za hodinu. Na základě tohoto testu výrobce stanovil maximální povolenou rychlost na 907,4 km/h. Maximální dostup L-39NG je stanoven na 11 580 metrů nad mořem.

Prototyp obstál také v několika pozemních pevnostních zkouškách. Křídlo úspěšné absolvovalo zkoušku odolnosti do 100 % početního kombinovaného zatížení na krut a ohyb bez poškození. Byla provedena také pevnostní zkouška trupu a zkouška odolnosti ohybu křídla až do poruchy bude brzy následovat.

„Dosáhli jsme dalšího významného pokroku v pozemních i letových zkouškách. S druhým letovým prototypem L-39NG ve vzduchu od poloviny dubna a s naším technologickým demonstrátorem jsme dobře připraveni na zbývající cestu k certifikaci letounu ve třetím čtvrtletí roku 2020,“ uvedl Dieter John, prezident společnosti Aero Vodochody Aerospace.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář