Do Rakouska můžete za určitých podmínek nově přiletět bez FPL

30.06.2020 7 příspěvků

Do Rakouska můžete za určitých podmínek nově přiletět bez FPL
Do Rakouska můžete za určitých podmínek nově přiletět bez FPL (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pro VFR přílety do Rakouska již není potřeba podávat letový plán. Rakousko usnadnilo lety podle pravidel VFR všem sousedním zemím, tedy i letům z Česka. „Volný vstup“ je možný z prostorů třídy G a E. Informace se objevila na stránkách AOPA Austria.

Osvobození od podávání letového plánu se týká motorových letounů s pevným křídlem, vrtulníků a vírníků. Všechny letouny musí být při letu do Rakouska bez plánu vybaveny odpovídačem sekundárního radaru v módu S.

OK-COK v Alpách
Da Rakouska je nově možné přiletět za VFR bez letového plánu

Rakouská AOPA ovšem rovněž upozorňuje na povinnost velitele letounu ověřit si aktuálně platné NOTAMy, může totiž nastat situace, kdy budou piloti opět povinni předkládat letové plány. Příkladem může být nedávné omezení hranic kvůli epidemii koronaviru.

Povinnost podávat letový plán při odletu z Rakouska do České republiky či jiného sousedního státu i nadále platí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Informacia je cca 2 mesiace stara

30.06.2020 v 22:35 m

Vedel by niekto zosumarizovat, vzhladom na Cov 19, ako je to pri lete z AT do CR + spat (LKTB, v plane tento vikend) vzhladom na Covid? Nasiel som len  NOTAM platny do zajtra:

Covid-19: information Temporary internal aerial border checks have been implemented in the Czech republic. All civil flights, including general aviation, departing from the territory of other Schengen country and landing on the territory of the Czech republic or departing from the territory of the Czech republic and landing on the territory of other Schengen country, shall be performed to/from all airports in the Czech republic. Pilot or aircraft operator shall fill-in and send a form available on webside https://rscpapli.policie.cz or in the case of its failure shall contact the police of the Czech republic at TEL +420 974 883 700 or +420 974 620 826, at least 12 hours before estimated time of departure. The exemption is valid for flights performed to/from airport prague/Ruzyně (LKPR), Brno/Tuřany(LKTB), Karlovy Vary (LKKV), Ostrava/Mošnov(LKMT) and Pardubice(LKPD), where the permanent customs and passport clearance is provided.

Vopred dik

 

Odpovědět

kde hledat notamy

01.07.2020 v 7:33 MICHAL

notamy jsou na ibs.rlp.cz, druhe menu zleva. je jich tam vic, je potreba si je VSECHNY precist a to jak pro ČR, tak pro Rakouskou. lepsi radu nedostanes

Odpovědět

Notamy

01.07.2020 v 10:28 m

Kde hladat notamy viem, su aj ine stranky ako ceska. Dokonca mi relevantne a platne notamy vyslektuje aj navi aplikacia.

Prakticka je stranka homebriefing.com ktora ma prepojenie na austrokontroll. Cez nu sa da podat Fpl a vo forme PDF urobit prakticka predletova priprava vcitane Notamov, aktivacie voj. priestorov, pocasia a to v prehladnej forme.

O to neslo, kde hladat Notamy, skor bola otazka, ci nie je v akutalnom case nejaka "umluva" na cesty AT/CT.

Akokolvek vdaka za info.

Odpovědět

RE: Notamy

01.07.2020 v 12:35 Kuba

Jediná úmluva je právě probíraná na hlavní stránce ohledně nutnosti podávat FLP a co se týče toho notamu nahoře tak ten již dnes neplatí, nebyl prodloužen. Takže co se týče České republiky tak lze letět standartně vrámci shengenu z jakéhokoliv letiště bez oznamování cizinecké policii. Jak je to na rakouské straně nevím.

Odpovědět

Z AT strany.

01.07.2020 v 14:30 M

Podla NOTAM-u by mal byt tiez standardny shengensky rezim (pre obcanov a rezidentov krajin v NOTAME pod 1).

Cast aktualneho Notamu:

Covid-19: crews/passengers requirements The republic of Austria, federal ministry for health has enacted following regulation concerning the entry into Austria by air in respect of sars-COV-2 / covid-19:1) Passengers who are citizens or (habitual) residents of one of these countries and who are arriving from one of these countries and who have only been to these countries or in Austria within the last 14 days are free to enter Austria (noMolecular-biological sars-COV-2-test, no quarantine): Andorra, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (except guetersloh region), Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Poland, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland, vatican.2) Third-country nationals (note 1) arriving from out of Schengen area are not allowed to enter Austria.3) Remaining passengers are required to provide a medical certificate (note 2) not older than 4 days which confirms that a negative molecular biological sars-COV-2- test is given or are required to start a 14-days quarantine.

m

Odpovědět

AKTIVNE TRA&TSA CR (GRAFICKA MAPA ???)

02.07.2020 v 14:06 m

Ahojte, vie mi niekto povedat, ci pre CR existuje nejaka ina stranka okrem tohto:

http://aup.rlp.cz/data/aup_02072020.htm

kde by bolo PREHLADNE a v  GRAFICKEJ forme jasne, ktore z nezpocetnych TRA a TSA oblasti su aktualne aktivne.

 

Vopred vdaka.

Odpovědět

RE: AKTIVNE TRA&TSA CR (GRAFICKA MAPA ???)

02.07.2020 v 21:21 Karel

https://aisview.rlp.cz

Odpovědět

Přidat komentář