Pandemie koronaviru po několika letech potlačila růst prodejů GA letadel

02.03.2021

Pandemie koronaviru po několika letech potlačila růst prodejů GA letadel
Pandemie koronaviru po několika letech potlačila růst prodejů GA letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nedávno zveřejnila Asociace výrobců letadel všeobecného letectví (GAMA) zprávu týkající se prodejů GA letadel za uplynulý rok 2020. Prodej pístových letounů poklesl nepatrně, zato pokles prodejů u turbovrtulových letounů, turbínových letounů a vrtulníků byl výraznější.

Pokles v prodejích pístových letounů činil pouze 12 prodaných kusů oproti roku 2019, v segmentu jednomotorových pístových letounů byl dokonce patrný meziroční nárůst prodejů o 44 kusů. Celkově se loni 1 312 pístových letounů.

Přehled celosvětově dodaných kusů dle reportu GAMA
Přehled celosvětově dodaných kusů dle reportu GAMA

Stejně jako v několika minulých letech i v roce 2020 dosahoval největších počtů prodejů v oblasti jednomotorových pístových letounů výrobce Cirrus, který dodal 347 kusů řad SR20, SR22 a SR22T. Následuje Textron Aviation s 306 prodanými kusy Cessny 172S, 182T, 206H a Beechcraft Bonanza.

Minulý rok se prodalo celkově 443 turbovrtulových letounů, což je bezmála o pětinu méně, než tomu bylo v roce 2019. Znatelný byl také propad prodejů turbinových bussines jetů: 1 087 prodaných kusů loni znamenalo o 247 méně prodaných letounů než o rok dříve.

Koronavirová krize nepomohla ani prodejům v segmentu vrtulníků, loni výrobci dodali zákazníkům 674 kusů, což je o 142 méně než před dvěma lety.

„Jak se dalo očekávat, v roce 2020 pandemie covid-19 negativně ovlivnila všeobecné letectví a potlačila růst tohoto odvětví. I když budeme i nadále čelit protivětru, vše ukazuje na silnou poptávku po našich produktech a službách,“ sdělil prezident GAMA Pete Bunce. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář