EASA poprvé certifikovala simulátor využívající virtuální realitu

29.04.2021

Agentura Evropské unie pro bezpečnost v letectví (EASA) poprvé certifikovala letecký výcvikový simulátor založený na virtuální realitě. Simulátor je určen pro piloty vrtulníků, konkrétně pro Robinson R22. EASA si od pokročilého simulátoru slibuje především větší bezpečnost výcviku na vrtulnících, bezmála pětina nehod letadel s rotujícími nosnými plochami se totiž podle agentury stane právě při výcviku.

„Jedná se o významný milník ve vývoji výcvikových zařízení pro letovou simulaci. Agentura usiluje o modernizaci regulace výcvikových zařízení, aby odrážela jejich skutečné schopnosti a technologický pokrok,” sdělil k certifikaci ředitel letových standardů EASA Jesper Rasmussen.

Simulátor vyvinula švýcarská společnost VRM Switzerland, podle které je zařízení ideální pro nácvik nouzových situací, přistání ve svahu, nebo také pro přípravu na vykonávání leteckých prací. Najde tak uplatnění především v leteckých školách, protože jeho provoz je cenově výhodnější a hodiny nalétané na simulátoru do praktického výcviku lze započítat.

Společnost VRM Switzerland po úspěšné certifikaci simulátoru pro Robinson R22 usiluje o získání certifikace také pro vrtulník Airbus H125, která by měla brzy následovat.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky EASA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář