Vodíkový Piper Malibu havaroval během nouzového přistání

05.05.2021

Vodíkový Piper Malibu havaroval během nouzového přistání
Vodíkový Piper Malibu havaroval během nouzového přistání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Testovací letoun Piper Malibu Mirage s vodíkovou pohonnou jednotkou, patřící britsko-kalifornskému startupu ZeroAvia, havaroval 29. dubna během nouzového přistání nedaleko anglického města Milton Keynes. 

Během nouzového přistání do pole letoun pravděpodobně narazil do živého plotu. Následkem toho byl letoun značně poškozen, a to včetně ulomení křídla, velkého poškození trupu a ocasních ploch. Nehoda se však obešla bez zranění. Dle ZeroAvia během nehody nedošlo k požáru.

Letoun pravděpodobně narazil do živého plotu
Letoun pravděpodobně narazil do živého plotu / Foto avweb.com

„Naše letadlo, určené pro výzkum a vývoj, provedlo 29. dubna bezpečné přistání do pole těsně před letištěm v Bedfordshire. Letadlo utrpělo určité škody, ale všichni zúčastnění jsou v bezpečí a bez zranění. Po analýze letových dat budeme vědět více a poskytneme informace," napsala společnost ZeroAvia na svůj Twitter. 

Letoun již na podzim minulého roku provedl úspěšný první let, během kterého se o dodávku energie pro elektromotor staral palubní vodíkový článek a firma plánovala nabídnout pohonnou jednotku výrobcům letadel v roce 2022.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář