Belgicko-francouzský tým pilotů přichází se zajímavou aplikací s názvem SafeSky, která zároveň symbolizuje cíl tohoto projektu. SafeSky umožňuje pilotovi sledovat okolní provoz a zároveň vysílat svou polohu během letu ostatním.

Projekt byl testován v Belgii a Francii, kde se již registrovalo 10 000 pilotů s nejrůznějšími typy létajících zařízení. Nedávno byla aplikace vypuštěna pro zbytek Evropy a získala také podporu Agentury Evropské unie pro bezpečnost v letectví (EASA).

Jednou z hlavních výhod aplikace je kompatibilita se systémy ADS-B, FLARM a OGN. Díky tomu se v aplikaci zobrazuje provoz od velkých dopravních letadel až po kluzáky či sportovní létající zařízení. Pokud není letoun vybaven ani jedním z těchto systémů, může pilot anonymně sdílet svou polohu právě za pomocí aplikace. SafeSky nabízí také funkci upozornění v případě, kdy je jiné letadlo blíže než 60 sekund.

„SafeSky se snadno používá a je uživatelsky přívětivý: za letu spoléhá na mobilní internetovou síť. Intenzivní testování na všech typech letadel ukázalo velmi vysokou účinnost pokrytí (průměrně 90 %) ve všech možných prostředích jako jsou nížiny a hory, stejně jako extrémně nízkou spotřebu dat,“ uvedla společnost SafeSky.

Aplikace je ke stažení zcela zdarma jak na App Store, tak na Google Play. Uživatel si také může připlatit necelých 25€ (635Kč) ročně za další užitečné funkce vytvoření virtuálního hangáru pro svá letadla, nebo funkci intercomu a zobrazení svých přátel, kteří jsou také ve vzduchu. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ako je to na SK a v CZ

20.05.2021 v 9:21 Rasto

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či niekto už na SK alebo v CZ túto aplikáciu používa. Resp. aká iná alternatíva je u nás najviac rozšírená.

Ďakujem.

Odpovědět

RE: Ako je to na SK a v CZ

26.06.2024 v 7:46 LEON

V ČR tuto aplikaci používají i někteří letečtí modeláři, protože SafeSky umožňuje vybrat jako svoje letadlo "UAV" a ostatním pilotům se pak opravdu symbol dronu (resp. kvadrokoptéry) na displeji zobrazí. Myslím, že je to užitečné pro obě strany, jak pro letecké modeláře, kterým aplikace hlásí přibližující se letadlo, tak pro piloty letadel, kteří mohou vidět, že se v dané lokaci nachází nějaký UAV (letecký model).

Viz https://www.rcfree.eu/viewtopic.php?f=23&t=934

Odpovědět

RE: RE: Ako je to na SK a v CZ

26.06.2024 v 14:54 Tomas

Myslím že veľmi užitočná aplikácia je tu, https://mamdron.sk/. Vhodná aj pre modelárov.

Odpovědět

RE: RE: Ako je to na SK a v CZ

26.06.2024 v 14:58 tomas

Myslím že aj pre modelárov je veľmi vhodná aplikácia mamdron, dostupná na mamdron.sk.

Odpovědět

Přidat komentář