Belgicko-francouzský tým pilotů přichází se zajímavou aplikací s názvem SafeSky, která zároveň symbolizuje cíl tohoto projektu. SafeSky umožňuje pilotovi sledovat okolní provoz a zároveň vysílat svou polohu během letu ostatním.

Projekt byl testován v Belgii a Francii, kde se již registrovalo 10 000 pilotů s nejrůznějšími typy létajících zařízení. Nedávno byla aplikace vypuštěna pro zbytek Evropy a získala také podporu Agentury Evropské unie pro bezpečnost v letectví (EASA).

Jednou z hlavních výhod aplikace je kompatibilita se systémy ADS-B, FLARM a OGN. Díky tomu se v aplikaci zobrazuje provoz od velkých dopravních letadel až po kluzáky či sportovní létající zařízení. Pokud není letoun vybaven ani jedním z těchto systémů, může pilot anonymně sdílet svou polohu právě za pomocí aplikace. SafeSky nabízí také funkci upozornění v případě, kdy je jiné letadlo blíže než 60 sekund.

„SafeSky se snadno používá a je uživatelsky přívětivý: za letu spoléhá na mobilní internetovou síť. Intenzivní testování na všech typech letadel ukázalo velmi vysokou účinnost pokrytí (průměrně 90 %) ve všech možných prostředích jako jsou nížiny a hory, stejně jako extrémně nízkou spotřebu dat,“ uvedla společnost SafeSky.

Aplikace je ke stažení zcela zdarma jak na App Store, tak na Google Play. Uživatel si také může připlatit necelých 25€ (635Kč) ročně za další užitečné funkce vytvoření virtuálního hangáru pro svá letadla, nebo funkci intercomu a zobrazení svých přátel, kteří jsou také ve vzduchu. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ako je to na SK a v CZ

20.05.2021 v 9:21 Rasto

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či niekto už na SK alebo v CZ túto aplikáciu používa. Resp. aká iná alternatíva je u nás najviac rozšírená.

Ďakujem.

Odpovědět

Přidat komentář