Americká Asociace vlastníků a pilotů letadel (AOPA) zveřejnila video týkající se velmi často diskutovaného tématu. Vysazení motoru po vzletu je nepříjemná situace, v níž pilot čelí těžkému rozhodnutí - zdali provést otočku a vrátit se na letiště odletu, nebo pro přistání zvolit vhodnou plochu v okolí.

AOPA ve svém videu upozorňuje, že metodika výcviku není v tomto zcela jednoznačná. Její zástupci se proto rozhodli tuto situaci nasimulovat za ideálních povětrnostních podmínek a se čtyřmi různými letouny. Konkrétně se jednalo o plně natankovaný Piper PA-18 Super Cub, Vans RV-4, Cessnu 172N a Beechcraft Bonanza A36. Cílem bylo ověřit, zdali jsou všechna letadla vhodná pro návrat na letiště při vysazení v 1 000, 800 a 600 stopách AGL.

Piper Cub a Cessna se ukázaly jako nejlepší z testovaných letadel pro návrat na letiště. Vans v experimentu obstál ve dvou ze tří případů. Při třetím pokusu by však letoun přistál pouze kousek od prahu dráhy. Zcela opačný případ nastal v případě Bonanzy. Pilotovi se ani v jednom případě nepodařilo doletět s letounem zpět na letiště.

Experiment prokázal, že kromě počasí a schopností pilota hraje velkou roli právě typ letounu, s nímž je manévr prováděn. Rozhodující je v tomto směru rychlost pro nejlepší dokluz - best glide speed. Čím je vyšší, tím dále se letadlo během zatáčky dostává od vhodného místa pro přistání, což nakonec způsobí, že pilot ani s čistou konfigurací na letiště nedoletí. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

AOPA Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dráha 23 Letňany

10.06.2021 v 18:38 Vladimír

Startuji z dráhy 23 v Letňanech, mířím proti panelákům na Proseku a přemýšlím kam, kam to stočím při vysazení motoru. Vlevo je řepka, vpravo všechno možné. Docela rád bych si vyzkoušel, zda by ta otočka byla s C172 možná. Námět pro Aero Prague? 

Odpovědět

otočka letounu po vysazení

10.06.2021 v 20:31 bořivoj

Má to jednu chybu, tahle prezentace. Každý z pilotů pro AOPA věděl, co má dělat a co se po něm chce.

Plyn si stahoval sám. takže věděl místo a čas...

V reálné situaci než zjistíš co se děje, čas plyne a plyne. Jestliže otočka o 360 stupňů trvá 2 minuty, pak protisměr je 1 minuta a to jsi mimo osu dráhy.... Takže dokud nemáš dokončenou první zatáčku,navíc  za předpokladu že jsi nestoupal moc rychle a jsi tedy daleko od letiště, ale stoupal jsi optimálně, i pak je šance návratu na letiště nulová. Každý se zkuste podívat na vario, kolik to klesá při plynu na volnoběh a počítejte, jakou výšku potřebujete na "minutu klouzání"

To je moje poznámka k těm namemorovaným poučkám, že do 50 m/150ft  dopředu, pak někam dopředu s vyhnutím překážkám a v resp. od  500 ft návrat na letiště.

No a v Letňanech....při létání kolem si vyber spíš nějakou cestu, silnici, parkoviště, proluku mezi paneláky nebo cokoliv, kde sice rozšmelcuješ letadlo, ale snad alespoň odejdeš po svých.?

Je to jako létání nad terénem s omezenou možností přistání. Stále vyhlížím, kam to položit...ještě se vrátit, ještě se můžu vrátit,..ale nyní už musím dopředu..protože zpátky to už nedáme.

 

Odpovědět

RE: otočka letounu po vysazení

10.06.2021 v 20:59 Martin

Ahoj,

podívej se na video znova. Po stažení výkonu na volnoběh počítali tři vteřiny jako prodlevu pro (ne)reakci lidského faktoru a až poté začali točit. Jestli je to dost nebo málo je věc vysoce individuální ...

Z videa bych si primárně odnesl poučení, že nejen mezi typy (rozhoduje i konfigurace, typicky vrtule) mohou být velmi velké rozdíly a proto je třeba nouzové postupy trénovat s každým typem/konfigurací typu zvlášť.

Odpovědět

otočka letounu po vysazení

10.06.2021 v 22:12 bořivoj

krása...počítejme i ty 3 vteřiny...ale vždy věděli v kolika fítech budou stahovat plyn a manévr měli dopředu určený...

o tom to je.Když to trénuju s žáky, jen já vím, co bych dělal, protože jsem ten, kdo plyn ovládá..ale ti kluci v reálu nemají šanci ani zkontrolovat, jak vysoko jsou, natož aby reagovali hned, resp do 3 vteřin. Takže nikoliv výška, ale poloha letadla rozhoduje. I proto třeba nutím žáka, aby se po 1. zatáčce podíval kde je letiště..že letí opravdu crosswind ..a že ví, kam bude přistávat.

Točit automaticky v 500-600 ft do protikurzu, když ani nevím kam vlastně letím je jasná sebevražda.

No a početně...když letadlo stoupá 400 ft za minutu, tak 1000 ft má za 2,5 minuty.

Při přímém odletu rychlostí 55 kt( IAS 60kt, protivítr vůči zemi) je letadlo vzdáleno 2,3 NM od místa odlepení.

při klesání 800 ft/min je pro protikurz potřeba 400 ft, máme pro zbytek manévru  jenom 600 ft, a počítejme že pilot bude tu boční vzdálenost driftovat na finále. Takže vzdálenost je zhruba stejná, tedy 2,3 NM. Při rychlosti 65kt (60kt IAS + 5 kt) je to 2,1 minuty...á 800 ft = 1680..no a to jsme začali původně v 1000 ft, že ano?

Zanedbejme délku VPD před letadlem po odlepení..jakákoli UL plocha délky 600 m, travnatá letiště 800 m atp. prostě tuto možnost nedá.

To stejné, když je vítr "do čumáku"při vzletu silnější....to že se otočíš ještě neznamená, že nepřeletíš krátkou VPD

Hele, pokud před odletem zhodnotíš jaké je reálně počasí,  co to éro snese, co umí a co si s ním mohu vzhledem k atuální situaci dovolit, asi je to řešitelné. Ale nikdy to nebude "automatická volba". jak správně podotýkáš, eroplán musíš mít v ruce a vyzkoušet si s ním všechny varianty.

I Z 226 umí úplně jiné klouzání s dřevěnou vrtulí vlečnou, než s tou autonomní. A je to jeden typ...a např. i u C 152 je to stejné, opět podle typu vrtule.

Při výcviku ULLa je možno legálně simulovat nouzák dokonce s vypnutím motoru...s překvapením letadlo klouže lépe s vrtulí  úplně zastavenou , než s vrtulí v mlýnku... ale spoléhat na to je poněkud ošemetné. Výhodou je, že se pilot psychicky připraví na situaci, kdy ten ventilátor vpředu nefunguje..a potit se začne o malou chvíli pozdeji

;o)

 

Odpovědět

RE: otočka letounu po vysazení

12.06.2021 v 21:05 Delta

Prepacte. Ale tato situacia nie je veda ako to tu prezentujete. Manever dopredu urceny - ved to sa od vas chce jedna zatacka o 180 stupnov tam nie je co urcovat co premyslat

len to ci doprava alebo dolava co je vlastne uplne jedno a samozrejme potlacit. Ziadne velke premyslanie. A mat prehlad o vyske tiez nie je problem. Ked sa zasuvaju klapky 150ft a prva zatacka 500ft. 

Pracovna zataz pri tejto ulohe je neporovnatelne mensia nez pri inom type nudzaku.

Odpovědět

RE: RE: otočka letounu po vysazení

13.06.2021 v 8:40 Vlado

možno si to stačí skúsiť na simulátore a človek zistí veľmi rýchlo aká veda to je/nie je:-)

Zvlášť na letisku v zastavanej oblasti to bude určite veľmi prínosné zistenie.

Odpovědět

otočka letounu po vysazení

13.06.2021 v 13:04 bořivoj

ano ano, zejména přispěvatel Delta nepochybně ví, o čem je řeč.....

a co ta jedna otočka o 180 stupňů znamená? Ta jediná která umožní letadlu aby bylo po jejím dokončení opět v ose dráhy na přistání je zvrat...protože takovou rychlost aby to překrutem zvládlo letadlo ve stoupání s vysazeným motorem asi normální smrtelník nedosáhne. Normální zatáčka má vždy poloměr...a jsi na oblouku, nikoli ve středu kružnice.

Nevědomost hříchu nečiní, ale možná že je jen ironický?

No, hrdinů, kteří si totéž myslí reálně už jsem pár zažil...všichni v reálné, resp. v simulované situaci úkol nezvládli, i když je to přece tak snadné. Dokonce snadnější než při jiném typu nouzáku.

No a v rozborech na UZPLN a stránkách LAA je k četbě a zamyšlení spousta studijních materiálů o těch, kteří tu jednoduchou zatáčku bez rozmyslu zkusili..a nezvládli to taky. Třeba za účelem toho, aby si letadlo nerozbili při přistání do pole.

Pokud rozbili jen to letadlo a odešli po svých, je to skvělá varianta. pokud je odnesli do sanitky a pak to rozchodili to je také dobrý výsledek..a i takové se v rozborech zaplaťboh najdou.

Doporučuji si najít všeho schopného instruktora s rozmyslem a zkusit si to v reálu.

Nejenom že v 600 ft to stáhneme...kdykoli to může vysadit...a zjistíš že ten rozhodovací proces je najednou strašně zpomalený oproti stále probíhající situaci.

A když k tomu přidáš neznámé letiště, na kterém jsi před chvílí přistál, a opět vzlétáš....a neznáš kdejaké políčko na okruhu , kam by se to dalo v případě vysazení položit...držím palec pokud ta situace nědajboh nastane.

;o)

Odpovědět

RE: otočka letounu po vysazení

15.06.2021 v 16:46 igi

s tým zvratom to nie je zlý nápad :))

to bol vtip...

Odpovědět

Kritika tohoto videa

21.06.2021 v 23:54 Martin

Dan Gryder natočil video, kde zaznívá zajímava kritika tohoto počinu AOPA:

https://youtu.be/3JvdoZUEUwU?t=786

(začátek v cca 13. minutě)

Odpovědět

RE: Kritika tohoto videa

22.06.2021 v 7:08 Milos

Pridavam nieco do mlyna s poznamkou "Nur Übung macht den Meister"  .

nech sa paci:

https://www.aopa.org/news-and-media/all-news/2011/may/19/impossible-turn-practice-makes-possible

https://airfactsjournal.com/2020/09/stop-calling-it-the-impossible-turn/

 pekny den,

blue sky,

m

Odpovědět

Přidat komentář