Garmin Smart Glide pilotovi pomůže doklouzat v případě vysazení motoru

23.07.2021

Výrobce avioniky Garmin nedávno přidal do svého portfolia autonomních technologii Autonomí novou funkci nazvanou Smart Glide. Ta v případě vysazení motoru vypočítá dokluz letadla a vyhodnotí, na která letiště je pilot schopen doletět.

Smart Glide po aktivaci samostatným tlačítkem nebo stisknutí tlačítka Direct-to na dvě sekundy automaticky vypočítá vzdálenost, kterou je schopné letadlo bez motoru doletět. Zohledňuje přitom řadu faktorů jako například členitost terénu, sílu a směr větru nebo délku dráhy vyhovujících letišť.

Po aktivaci Smart Glide zobrazí trasu k letišti, na rádiu naladí na příposlech frekvenci letiště a nabídne pilotovi nastavení nouzového kódu 7700 na odpovídači. V případě, kdy je letadlo vybaveno autopilotem, systém jej připojí a nastaví optimální rychlost letu pro klouzání. Při přibližování na letiště také zvukově a vizuálně podává pilotovi informace o letišti určenému pro nouzové přistání.

Smart Glide vyžaduje mít nainstalovaný aspoň jednu z nejnovějších navigací řady GTN Xi a kompatibilního displeje Garmin. Funkce bude k dispozici zdarma od srpna 2021. Cena volitelného samostatného tlačítka je 129 dolarů (asi 2 800 Kč).

Mohlo by vás zajímat

Témata

Garmin Autopilot


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář