Nedaleko Moskvy dnes havaroval prototyp vojenského transportního letounu Iljušin Il-112V. Podle předběžných informací nikdo z tříčlenné posádky nehodu nepřežil, nicméně agentura TASS později uvedla, že záchranné práce nadále probíhají. Posádku letounu tvořili dva zkušební piloti a palubní inženýr.

Letoun havaroval nedaleko letecké základny Kubinka, která se nachází ve vzdálenosti asi 60 kilometrů od Moskvy. Posádka právě prováděla výcvikový přelet mezi letištěm Ramenskoje a Kubinka, kde plánovala přistát. Dle aktuálních zpráv nehodu letounu zapříčinil požár jednoho z motorů, o kterém posádka ještě stihla informovat. Po pádu byl jediný prototyp zcela zničen.

Iljušin Il-112V s imatrikulací RF-41400 byl jediným prototypem tohoto letounu, který měl nahradit sovětské stroje Antonov An-24 a An-26. Lehký transportní letoun má být vyráběn ve vojenské i civilní verzi a měl by být schopen vzletu i přistání na krátkých drahách i s nezpevněným povrchem. První let absolvoval v roce 2019 a dle zveřejněných informací byl letoun ve své tehdejší podobě příliš těžký. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Smula a nejen smula.

29.08.2021 v 1:25 Jenda

Bohuzel tu  nekdo zmatkoval, nebo byl trochu kozak.  Nehorel stroj, ale palivo za nim. Uvest stroj do ostre zatacky s naklonem na stranu motoru ktery ztratil vykon, stalo zivot i piloty Concordu v Parizi. Smutne, ale je to jen fyzika.

Odpovědět

RE: Smula a nejen smula.

29.08.2021 v 20:23 Martin

To jsou trochu silná tvrzení.

Můj osobní ničím nepodložený (jen z toho jak to vypadá) dohad je toto:

Připadá mi že se příliš soustředili na vypínání motoru a nechali klesnout rychlost pod Vmca. Zbylý motor běžel naplno, nechtěli blízko země ztratit výšku, klesla rychlost a vývrtka je na světě. Bylo to nízko u země a tak to nemělo řešení.

Pro doplnění Vmca je minimální rychlost pod kterou nestačí ani plná výchylka směrovky ke kompenzaci rozdílného tahu motorů.

Odpovědět

Pilotní chyba

30.08.2021 v 17:35 Dzordzik

V každém případě je to brutální pilotní chyba. Pokud se něco děje, jedna ze základních věcí je sledovat rychlost a hlavně letět a blízko země nedělat žádné prudké manévry ani zatáčky s velkým náklonem. Měli s tím raději praštit rovně před sebe, pokud bylo kam, tam se sesypat do vývrtky, což nikdy žádné řešení nemá.

Odpovědět

RE: Pilotní chyba

03.09.2021 v 15:07 Satcen

Asi většina z nás udělala v minulosti zkušenost s ruskou schopností lhát, mlžit a fabulovat. I tenhle článek se odvolává na RU zdroje (Komersant) a snaha udělat z posádky "geroje SSSR" je z něj patrná. Přesto mi to jako čtivo připadá docela věrohodné a ztráty zkušených pilotů je mi upřímně líto (byť to byli rusáci):

https://www.scramble.nl/military-news/the-cause-of-the-crash-of-the-il-112v-prototype

Odpovědět

Přidat komentář