Tragická nehoda Trojana byla zřejmě důsledkem nepovedené akrobacie

18.08.2021 1 příspěvek

Tragická nehoda Trojana byla zřejmě důsledkem nepovedené akrobacie
Tragická nehoda Trojana byla zřejmě důsledkem nepovedené akrobacie (Zdroj: Aeroweb.cz)

Červnovou tragickou nehodu historického letounu North American T-28B Trojan zapříčinila pravděpodobně chyba pilota. Vyplývá to z nedávno zveřejněného Rozboru bezpečnosti za druhé čtvrtletí letošního roku, který zveřejnil Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Podle dosavadního vyšetřování je zřejmé, že se letoun zřítil během nepovedeného akrobatického manévru v nízké výšce nad terénem.

20. června 2021 se skupina historických letounů letky Flying Bulls vracela z leteckého vystoupení v polském Lesznu na svou domovskou základu v Salzburgu.

Let probíhal ve vzdušném prostoru třídy G za VFR. Letouny B-25 Mitchell a T-28B Trojan letěly ve skupině, přičemž Trojan letěl za B-25 a prováděl manévry v různých výškách nad terénem za účelem fotografování a pořizování videozáznamu. Na palubě letounu se nacházel pilot a cestující.

V blízkosti obce Jickovice na Písecku zahájil Trojan dle sdělení svědků sudový výkrut ve výšce zhruba 60 metrů nad zemí. Pilot však zamýšlený akrobatický prvek nezvládl a narazil s letounem do pásu vzrostlých stromů. Letoun se později odrazil od terénu a po cca 120 metrech dopadl na okraj nedalekého lesa. Pilot letounu v důsledku požáru podlehl svým zraněním na místě, cestující byl těžce zraněn.

Kritický manévr letounu T-28B
Kritický manévr letounu T-28B / Foto ÚZPLN

Aktuálně se jedná o předběžné závěry z vyšetřování publikované ÚZPLN formou prezentace. Vydání závěrečné zprávy o letecké nehodě lze očekávat během příštího roku, soudí vyšetřovatelé.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Další případ

30.08.2021 v 17:38 Dzordzik

Další případ naprosto zbytečné nehody s tragickými následky při předvádění se pilota v mizivé výšce. Prostě bylo zase jednou jeho ego silnější než rozum.

Odpovědět

Přidat komentář