Dvě americké firmy vyvíjejí akustický systém pro varování před kolizí

30.09.2021

Dvě americké firmy vyvíjejí akustický systém pro varování před kolizí
Dvě americké firmy vyvíjejí akustický systém pro varování před kolizí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Becker Avionics a Iris Automation spolu vyvíjejí systém pro varování pilota před potencionálně hrozící kolizí s jiným letadlem, ať už z paluby pilotovaným či bezpilotním. Ten vychází z již funkčního produktu Casia určeného právě pro bezpilotní letouny.

Nový systém varování před srážkou by měl za pomoci kamer a strojového učení rozpoznat blížící se letadlo, které se nenachází v zorném poli pilota. Dle Asociace vlastníků a pilotů letadel (AOPA) se 82 % kolizí ve vzduchu odehraje právě tak, že jeden letoun do druhého narazí zezadu.

Systém bude varovat pilota pomocí 3D zvukových signálů / Zdroj: aopa.org
Systém bude varovat pilota pomocí 3D zvukových signálů / Zdroj: aopa.org

Po detekci potenciálního nebezpečí kamerami a vyhodnocení kolizní dráhy bude systém varovat pilota pomocí zvukových signálů do sluchátek; prostorový zvuk má pak signalizovat, odkud se nebezpečné letadlo blíží.

Varování před kolizí bude samozřejmě fungovat pouze v případě dostatečné dohlednosti a podle představitelů společnosti bude systém navržen tak, aby nezvyšoval pracovní zátěž pilota nutností sledování obrazovky, ale zároveň jej varoval s dostatečným předstihem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář