V Chorvatsku by opět mohly létat hydroplány

29.11.2021

V Chorvatsku by opět mohly létat hydroplány
V Chorvatsku by opět mohly létat hydroplány (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Chorvatsku by mezi ostrovy opět mohly létat hydroplány. Státní podnik Adriatic Croatia International Club (ACI), který v Chorvatsku vlastní desítky přístavů pro menší jachty, plánuje své působení rozšířit také o leteckou společnost provozující na Jadranu hydroplány.

Hydroplány již nějakou dobu v Chorvatsku létaly, konkrétně v roce 2014 letadla provozovala německá společnost European Coastal Airlines (ECA), která kvůli vysokým ztrátám zanedbávala údržbu a s provozováním linek musela firma nakonec skončit. 

Letadlo společnosti European Coastal Airlines (ECA) / Zdroj: yachtscroatia.com
Letadlo společnosti European Coastal Airlines (ECA) / Foto Yachtscroatia.com

Chorvatská společnost ACI plánuje zpočátku provozovat tři hydroplány Cessna Grand Caravan, které by měly létat v konfiguraci pro 13 pasažérů, kdy jeden stroj by společnost vlastnila a dvě by měla od leasingové společnosti. S těmito letadly plánuje letecká společnost propojit všechny ACI maríny a do budoucna by mělo přibýt také letecké spojení mezi ostrovy a pobřežím. 

Ceny letenek ani přesný seznam plánovaných linek prozatím není známý, ACI nicméně plánuje první lety uskutečnit již v dubnu 2022. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář