EASA vydala příručku pro implementaci EGNOS

06.12.2021 1 příspěvek

EASA vydala příručku pro implementaci EGNOS
EASA vydala příručku pro implementaci EGNOS (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) a Evropská agentura pro vesmírný program (EUSPA) nedávno zveřejnily pokyny pro vyhodnocení bezpečnosti provozu IFR na letištích všeobecného letectví. Publikace má pomoci rozšířit implementaci technologie EGNOS na malá nepřístrojová letiště, a tím umožnit pilotům přistávat s pomocí přístrojů i na letiště bez nutnosti investice a instalace pozemní navigační infrastruktury.

V České republice se nachází již šest letišť využívajících technologii EGNOS, které jsou implementovány na přístrojových dráhách a využívány zejména v komerčním, regionálním či obchodním letectví. Zároveň se v současné době chystá implementace EGNOSU na letišti Plzeň Líně (LKLN), které je prvním letištěm v České republice implementujícím EGNOS s nepřístrojovou dráhou obsluhující zejména všeobecné letectví. Do budoucna se tak snad připojí k dalším přibližně 400 evropským letištím a bude jedním z ukázkových příkladů implementace EGNOS pro všeobecné letectví v Evropě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Využití EGNOS

06.12.2021 v 20:16 Martin

S tím využitím nemáte pravdu. EGNOS využívá každé letiště u nás které má RNP APCH.

Co v ČR nemáme je neřízené letiště bez ATS které by mělo schválené RNP APCH. Což je docela škoda a dost by to občas pomohlo. Ta studie co má na webu úřad je zbytečně přísná v podmínkách které vyžaduje.

Odpovědět

Přidat komentář