FlyZolo: Pokus o oblet světa jde do finále, blíží se zastávka v Praze

09.01.2022

FlyZolo: Pokus o oblet světa jde do finále, blíží se zastávka v Praze
FlyZolo: Pokus o oblet světa jde do finále, blíží se zastávka v Praze (Zdroj: Aeroweb.cz)

V poslední zprávě jsme se s mladou pilotkou rozloučili v polovině její cesty – na území Aljašky, kde čekala na vhodné podmínky pro přelet přes Beringovu úžinu do Ruska. Meteorologické podmínky dlouho přeletu nepřály, ale 1. listopadu 2021 se Zaře konečně podařilo dostat se na území Ruska, kde jí čekala mrazivá etapa s teplotami více než 20 °C pod bodem mrazu nad sibiřskou arktickou tundrou.

S každou námořní mílí se pilotka posouvala dále na jih do teplejších zeměpisných šířek, do více obydlených oblastí s více záložními přistávacími dráhami, většími šancemi na záchranu v případě nouze a menším rizikem tvorby námrazy na letounu. Nutno podotknout, že Shark není vybaven systémem odmrazování za letu.

Po 41 dnech v Rusku a šestihodinové letu nad Japonským mořem, aby se vyhnula severokorejskému FIRu, Zara úspěšně přistála 11. prosince 2021 na mezinárodním letišti Gimpo v Soulu (Jižní Korea). Později pokračovala přes Taiwan a Filipíny do Malajsie. Etapa byla značně urychlena vlivem blížícího se tajfunu Rai, před kterým bylo nutné zachovat dostatečný náskok.

Následovala série letů přes Indonésii, Singapur, Sri Lanku, Indii a Spojené arabské emiráty. Aktuálně se Zara Rutherfordová nachází již v Evropě, konkrétně na letišti v Heráklionu na Krétě.

FlyZolo Facebook.com
FlyZolo Facebook.com
FlyZolo Facebook.com
FlyZolo Facebook.com

Během cesty se musela pilotka doposud vypořádávat s nejrůznějšími komplikacemi technického charakteru, s nepřízní počasím i s byrokratickými překážkami při vstupu do některých zemí. Její mise tak postupně nabírala zpoždění. Tým FlyZolo musel operativně měnit plány v reakci na aktuální podmínky. Kromě toho Zařin Flight OPS Team v zákulisí projektu monitoruje každý její let a poskytuje jí cenné informace.

Aktuální termín Zařina přistání ve slovenské Senici je stanoven na 10. ledna a následujících den tj. 11. ledna, by se měla pilotka podívat i do České republiky. Očekávaný čas přistání na Letišti Václava Havla Praha je kolem 14:00 místního času.

Dokončení sólového obletu světa je prozatím naplánováno na 13. ledna, kdy by měla Zara přistát opět na letišti Kortrijk v Belgii.

Cestu Zary Rutherfordové je možné sledovat prostřednictvím webových stránek flyzolo.com, kde pravidelně aktualizuje plán své cesty. Mimo to je pilotka aktivní i na instagramovém účtu fly.zolo či facebookovém profilu, kde je v každodenním kontaktu s fanoušky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář