Na Dnech NATO se předvede francouzský Rafale a rakouský Typhoon

25.08.2022 11 příspěvků

Na Dnech NATO se předvede francouzský Rafale a rakouský Typhoon
Na Dnech NATO se předvede francouzský Rafale a rakouský Typhoon (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pořadatelé Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR oznamují stále další účastníky velkolepé letecké události, která se koná 17. a 18. září. Mezi potvrzenými účastníky nebude chybět ani Rafale francouzského letectva, který se letos předvede na statické ukázce. Návštěvníci se mohou také těšit na dynamickou ukázku dvoumotorového bojového letounu Eurofighter Typhoon, který přiletí z Rakouska.

Letouny Rafale francouzského letectva navštívily Dny NATO již dvakrát a v obou případech předvedly své schopnosti během dynamických ukázek. Letos si budou moci návštěvníci poprvé prohlédnout letoun francouzského výrobce Dassault zblízka, a to na statické ukázce.

„Francouzské letectvo se na Dny NATO vrací po třech letech, když naposledy se zde prezentovala skupina Patrouille de France s letouny Alpha Jet. A jsme rádi, že se i tentokrát bude prezentovat se strojem francouzského původu, který se u nás neobjevuje příliš často,“ uvedl na oficiálních webových stránkách události za organizační štáb Zbyněk Pavlačík.

Rafale vznikl poté, co Francie odstoupila z projektu vývoje společného evropského vojenského letounu Eurofighter. Nabízí celé spektrum uplatnění v rámci plnění taktických úkolů a na rozdíl od Eurofighterů může být mimo jiné vybaven jadernými zbraněmi. Do akce se Rafaly dostaly poprvé během aliančních misí v Afghánistánu a nasazeny byly také během vzdušných operací v Libyi i proti Islámskému státu. Vedle Francie tyto stroje působí ve vzdušných silách například Kataru, Egypta, Řecka, Indie a do budoucna hodlá pořídit Rafaly také Indonésie, Chorvatsko nebo Spojené arabské emiráty.

Dassault Rafale / Foto: natodays.cz
Dassault Rafale / Foto: natodays.cz

Vedle již dříve oznámené účasti britského Typhoonu se během dynamické ukázky nad Mošnovem prožene také letoun stejného typu z Rakouska. „Na letošních Dnech NATO tímto máme potvrzenou účast již dvou Typhoonů – rakouského a britského. Těší nás, že tyto evropské stroje můžeme pravidelně sledovat na mošnovském letišti, kde předvádějí i díky svému obrovskému výkonu velkou show,“ komentuje rakouskou účast Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Eurofighter Typhoon / Foto: natodays.cz
Eurofighter Typhoon / Foto: natodays.cz

Eurofighter je symbolem evropské spolupráce v rámci armádního průmyslu na mezistátní i mezipodnikové úrovni. Jedná se o víceúčelový stíhací letoun, který byl původně určen pouze k ochraně vzdušného prostoru, avšak jeho pozdější verze FGR4 může plnit širší spektrum taktických úkolů včetně útoků na pozemní cíle. Vývoj Eurofighteru byl zahájen na konci studené války a prvního vzletu se Typhoon dočkal v roce 1994. Aktuálně Typhoony provozují například vzdušné síly Spojeného království, Německa, Španělska, Itálie, Rakouska a některé státy Perského zálivu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

raději tyhle

25.08.2022 v 20:09 OKTIN

Než jednoúčelové f35 

Nebylo by pro naši armádu, když už musíme tak strašně utrácet, vhodnější nákup některé z těchto výceúčelových strojů ? 

A navíc piloti už jsou na canard letadlech cvičení.

Odpovědět

RE: raději tyhle

25.08.2022 v 21:25 igi

F35 je viacucelovy

 

A to ze niekto lietal na canardoch neznamena ze sa lahko preskoli na ine canardy

Odpovědět

RE: raději tyhle

25.08.2022 v 21:46 Josef

Rakušáci  nejsou z Eurofighterú moc nadšení, mají velké problémy je udržet v letuschopném stavu, stále je na nich něco rozhašené.  Nejrozumnější je zachovat se konzervativně a zůstat u Gripenů. 

Odpovědět

RE: RE: raději tyhle

26.08.2022 v 9:48 igi

zaujimalo by ma aku zivotnost by mali 4th generacne stroje v silne branenom vzdusnom priestore. Resp. staci sa pozriet na ukrajinu a je to jasne...

nic proti gripenom, rafalom, viperom a hornetom, podla mna bola 4ta generacia najviac cool. Ale nazorny priklad - HIMARS vs. delostrelectvo - ukazuje ze technologicka vyhoda dokaze zvratit aj obrovsku kvantitativnu prevahu.

chapem tie ekonomicke pohlady, ale chapem aj pohlad generality - ucelom zbrani je vyhrat vojnu. Ak vyzbroj na tuto ulohu nestaci, tak na co ju kupovat? 

 

Odpovědět

RE: RE: RE: raději tyhle

26.08.2022 v 18:50 Josef

Odstrašujícím příkladem "technologické převahy"  byla létající neviditelná krabice - noční jestřáb F 117,  který pokud neměl podporu letounů pro elektronické rušení se stal snadným cílem Jugoslávských protiletadlovců. Trosky jednoho jsou vystaveny v muzeu, druhý z toho vyvázl dost pošramocený a musel být následně zrušen. Údajně tam byl "ukončen let" i jedné B 2.  Vy si myslíte, že "létající neviditelná bedýnka" F 35 nacpaná elektronikou  na tom bude lépe ?   

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: raději tyhle

27.08.2022 v 15:09 Igi

Udajne tu B2 zostrelila babajaga. Aneb jedna baba povidala.

Ked sa na to pozrieme triezvo - NATO operovalo v branenom vzdusnom priestore prakticky neobmedzene. Ano, jednu "krabicu" sa podarilo zostrelit. Az jednu.

Zostrelene ruske stroje nad ukrajinou sa pocitaju v desiatkach, ak nie stovkach. Vy tu vypisujete o jedinej zostrelenej krabici, ale vlastne pisete ze je vam jedno kolko pilotov by sme poslali na smrt. Tak vasim komentarom rozumiem.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: raději tyhle

28.08.2022 v 8:58 Václav

Co byste Josefe doporucil nakoupit Vy? Kolik a ceho? Kolik by to stalo? Byla by pak armada schopna ubranit (nebo alespon branit) nase uzemi, nebo by to byla "Vykladni skrin", jak pisete jinde?

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: raději tyhle

28.08.2022 v 10:18 Josef

Doba je je dnes tzn. turbulentní. Když se už nekoupili F 16 bude rozumné zůstat u Gripenů a raději masivně posílit protivzdušnou obranu, která je v zoufalém stavu.  Schopnost přežití pilotovaných letadel včetně F35 se začíná blížit nule.  Pokud se Rusku podaří vyvinout protiledadlovou hypersonickou střelu žádné letadlo v okruhu 2000km nebude v bezpečí. Budoucnost je zřejmě v dronech a umělé inteligenci. 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: raději tyhle

29.08.2022 v 8:11 Václav

Tak o SW zase neco vim ja, a myslim si, ze armadu dronu muzete vyradit jednoduseji, nez pilotovanou armadu. S umelou inteligenci by ty sabotaze mohly byt jeste zajimavejsi...

A stovky klasickych stihacek maji urcite vetsi palebnou silu nez jedna superzbran (ktera jeste ani neexistuje), ta valku nevyhrava. Pokud ta supertajna raketa leti , rekneme 10 MACH, tak se bude asi dost blbe ridit, aby zasahla klickujici stihacku letici 1.5 MACH. Hypersonicke zbrane jsou pouzitelne spis proti mestum, ta neklickuji. A pokud je tech stihacek naproti par set...

Protiletadlova obrana sama o sobe valku taky nevyhrava, rekl bych.

Takze si myslim, ze bychom se meli drzet NATO, prispet necim co umime (tipuju: chemie a tatrovacke podvozky), a nebyt chytrejsi, nez ti, co uspesne valci uz cele stoleti...

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: raději tyhle

29.08.2022 v 18:15 Josef

Samozřejmě nákladné zbraně má význam použít jen na "hodnotné" cíle jako AWAC, létající velitelská stanoviště a velké průzkumné a špionážní letouny.  Na obtěžující mouchy typu Gripen, F16 nebo F35 potencionální protivník použije určitě něco levnějšího. Velké ztráty pilotů jako například v bitvě o Británii jsou dnes politicky neprůchodné a nástup dronů je nezadržitelný, mohou manévrovat na rozdíl od pilotovaných letadel i s přetížením nad 50G. Pokud jde o palebnou sílu, zatím nic nepřekonalo Královnu bojiště  -  dělostřelectvo. Tisícovka velkorážných houfnic to je to co armádě chybí daleko víc než nové letadla a u každého protivníka by určitě vzbuzovala větší respekt.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: raději tyhle

29.08.2022 v 11:25 OKTIN

"klickujici stihacku letici 1.5 MACH"

Ač neexistující střela, čistě hypoteticky. Jako ta střela, ta stíhačka v 1.5M toho moc nenakličkuje. A už vůbec u hladiny moře. :-)

A pokud by někdo desingoval nadzvukovou střelu pro vzdušné cíle, asi by se s ní nechtěl trefovat jako se šipkou přímo do cíle s kontaktní rozbuškou. To by asi bylo řešeno rozbuškou při přiblížení a kužel šrapnelů by práci dokončil.

Nepodceňoval bych stranu, která má v současnosti zcela prokazatelně nejlepší PVO techniku.

Ale jinak souhlas s Josefem než kupovat v turbulentní době novoty asi bude rozumější zůstat u gripenů.

Odpovědět

Přidat komentář