Výroční zpráva ÚZPLN 2021

23.08.2022 2 příspěvky

Výroční zpráva ÚZPLN 2021
Výroční zpráva ÚZPLN 2021 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) zveřejnil prezentaci k výroční zprávě za rok 2021. Podle zveřejněných dat leteckých událostí přibylo, je jich však méně než před pandemií.

„Rok 2021 byl stejně jako ten předchozí výrazně poznamenán trvající epidemií nemoci covid-19, nouzovým stavem a protiepidemickými opatřeními. Tyto skutečnosti významně snížily objem letecké dopravy v českém vzdušném prostoru a na letištích. Celkově bylo ÚZPLN hlášeno 946 událostí v civilním leteckém provozu. Z hlediska bezpečnosti obchodní letecké dopravy hodnotíme jako pozitivní, že nedošlo k žádné letecké nehodě na území České republiky. V rámci rekreačního a sportovního létání provozovaného v České republice se stalo celkem 81 leteckých nehod, z toho šest fatálních, při kterých zahynulo deset osob. I přes tuto skutečnost lze hodnotit oblast bezpečnosti pozitivně," prohlásil v úvodu prezentace ředitel ÚZPLN Pavel Štrůbl.

Kromě výsledků hospodaření a provozních detailů ústav ve výroční zprávě hodnotí vývoj počtu oznámených událostí v civilním letectví za minulý rok. Zvýšený poměr provozu všeobecného letectví ve srovnání s ostatním civilním provozem se podepsal na počtech hlášených událostí. Celkový počet hlášení se meziročně zvýšil o 17,7 % na 946.

Vývoj celkového počtu oznámených událostí v civilním letectví / Foto: uzpln.cz
Vývoj celkového počtu oznámených událostí v civilním letectví / Foto: uzpln.cz

Ze statistických údajů také vyplývá, že se počet oznámených nehod meziročně zvýšil o 10,9 %. Všechny loňské nehody se týkaly malých letounů s maximální vzletovou hmotností (MTOW) do 5 700 kilogramů. Nehody si vyžádaly dohromady deset obětí. Počet nehod a jejich rozdělení je uvedeno v tabulce níže.

Nehody v civilním letectví na území ČR v roce 2021 / Foto: uzpln.cz
Nehody v civilním letectví na území ČR v roce 2021 / Foto: uzpln.cz

Závěrem výroční zpráva připomíná některé vyšetřované události za uplynulý rok. Mimo jiné také nehody letounu T-28B Trojan a Cessny 152 v průběhu navigační soutěže. Výroční zprávu za rok 2021 je možné najít na webových stránkách ÚZPLN.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Struktura výdajů

27.08.2022 v 19:01 Jiri

Zaujal mě rozpočet ve výši cca 18 mil Kč, z toho cca 8,5 mil. Kč jsou výdaje na práci, 800 tis. obnova majetku a nenašel jsem zmínku o zbývajících cca 9 mil. Kč. Uvítám info, pokud někdo tuší, jaké takto podstatné další výdaje UZPLN má. 

Odpovědět

RE: Struktura výdajů

28.08.2022 v 10:01 Josef

To budou tipuji výdaje na  "odborné znalecké posudky".  Kamarádi taky rádi.

Odpovědět

Přidat komentář