Známe datum druhého komerčního letu Virgin Galactic

17.07.2023 1 příspěvek

Virgin Galactic po úspěšném debutu v komerčních letech plánuje druhý let na začátek srpna.

Nosný letoun s vesmírnou lodí
Nosný letoun s vesmírnou lodí (Zdroj: Virgin Galactic)

Po úspěšném debutu v oblasti komerčních letů na okraj vesmíru oznámil americký Virgin Galactic datum pro let Galactic 02. Ten už by se neměl, co se posádky týče, omezovat na vojáky a vědce (jako tomu bylo u Galactic 01), ale na palubu by se měli dostat i první „obyčejní“ smrtelníci, kteří si místo zaplatili. Jména první trojice pasažerů zatím známa nejsou, firma Richarda Bransona ale ve čtvrtek oznámila, že druhý komerční let odstartuje nejpozději 10. srpna.

Dopravci se za dobu, co nabízí místa ve své lodi VSS Unity, seznam cestujících pořádně rozrostl. Poslední zprávy z konce června uváděly celkem 800 zájemců, kteří za letenku zaplatili od 200 do 450 tisíc dolarů. Celkově si tak Virgin Galactic měl přijít až na 210 milionů dolarů (4,4 miliardy korun).

První komerční let vynesl na okraj vesmíru tři italské vojáky (Zdroj: Los Angeles Times)

 

První let s platící posádkou společnost provedla 29. června tohoto roku. VSS Unity tehdy měla na palubě tři inženýry italského letectva, kteří i během přibližně pěti minut stavu beztíže provedli několik vědeckých experimentů a stihli i rozvinout italskou vlajku. Pokud i mise Galacitc 02 bude tak hladká, Bransonova spoelčnost chce tyto lety dělat každý měsíc. To by znamenalo obrovský náskok v novodobé kategorii vesmírných závodů, jelikož konkurence v podobě Blue Origin Jeffa Bezose má stále ještě od FAA zákaz létat.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Lety

18.07.2023 v 15:08 Radek

Virgin a Unity se konečně dostaly k letům, zdržely je potíže s letem Bransona v roce 2021. Myslím že loni byl Branson dlouho na vážkách, jestli celý projekt neodpískat. Za poslední tři roky prodělal 500 miliónů, takže těch domluvených 210 ho nespasí - náklady má přes 150 mega ročně. Musí zlevnit provoz, zdražit letenky a zrychlit. Uvidíme, jestli Unity bude využívat jen pro udržení zákazníků a reklamu, dokud nevyvine novou třídu Delta.

Odpovědět

Přidat komentář