V Paříži cestující střílela na celníky, našli u ni drogy

02.08.2023

V minulém týdnu došlo na pařížském letišti Charlese De Gaulla ke střelbě. Tamní celníci vyzvali ženu z Peru k důkladnější kontrole. Následně ji také doprovázeli na toaletu, tehdy žena ale v rychlosti jednomu z pracovníků vytáhla zbraň z pouzdra a vystřelila do oblasti pasu.

PAřížské letiště patří mezi nejrušnější v Evropě
PAřížské letiště patří mezi nejrušnější v Evropě (Zdroj: luggagestorage.paris)

„Peruánka mířila na hrudník, ale jeden z policistů stačil reflexivně sáhnout po zbrani tak, aby sklonil hlaveň. Druhý kolega byl pak při odzbrojování pachatele zraněn do kolena, nikoliv ale zbraní,“ uvedli svědci pro francouzský magazín Valeurs Actuelle. 

Postřelený policista byl převezen do nemocnice Roberta Ballangera, která je od letiště CDG vzdálena asi osm kilometrů. Následně podstoupil potřebná vyšetření, ale byl plně při vědomí. 

Strážníci následně našli při kontrole kufru pachatelky tři kilogramy kokainu. Dvacetiletá dívka z Peru nyní čelí vyšetřování pro pokus o úmyslné zabití osoby s veřejnou pravomocí a porušení předpisů o omamných látkách. 

Francouzské úřady samozřejmě nepřipouští při celních kontrolách jakékoli drogy včetně marihuany. Každý cestující, který by u sebe tyto látky měl, tak čelí minimálně pokutě, ve většině případů však hrozí odnětí svobody. 

Podle France24 se pařížská letiště pravidelně potýkají s pašeráky drog z Francouzské Guyany v Jižní Americe. V roce 2019 byla na letišti Orly zatčena žena poté, co skenování odhalilo v její tašce podezřelé předměty. Po prohledání pracovník bezpečnostní kontroly vytáhl sedm balíčků "mořských řas", které však nebyly lehké a měkké, jak by se na mořské řasy slušelo. Místo toho byly velmi mohutné a vážily více než kilogram. Po jejich rozbalení vyšlo najevo, že jde o drogy.

Právě na cesty z Francouzské Guyany se místní úředníci zaměřili nejvíce, neboť z ní pochází více než pětina dováženého kokainu. 

K asi dosud nejzávažnějšímu případu došlo podle BBC v roce 2013. Tehdy bylo zatčeno šest osob poté, co policie na letišti CDG našla 1,3 tuny čistého kokainu zabaleného celkem ve 30 kufrech na letu Air France z Venezuely.  

Šlo tak o druhý nepříjemný incident, který museli v uplynulém týdnu na nejrušnějším letišti v Paříži řešit. Pilot United Airlines před letem do Washingtonu nadýchal více než jednu promile

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář