Akrobatickým mistrem je Le Vot, Šonka vybojoval bronz z freestylu

21.10.2013

Akrobatickým mistrem je Le Vot, Šonka vybojoval bronz z freestylu
Akrobatickým mistrem je Le Vot, Šonka vybojoval bronz z freestylu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Poněkud hektické mistrovství světa v motorové letecké akrobacii kategorie Unlimited skončilo medailovým úspěchem i pro Českou republiku. Zasloužil se o něj Martin Šonka, který skončil třetí v závěrečném freestylu. V celkovém hodnocení mistrovství ho však přeskočil a skvělý výsledek zaznamenal i druhý Čech v soutěži Petr Kopfstein. Mistrem světa je Francouz Le Vot.


Čerstvý mistr světa v letecké akrobacii Francois Le Vot / Foto WAC 2013

Rozmary počasí v průběhu první poloviny soutěžních dní (informovali jsme vás ZDE!) nakonec nedovolili uspořádat všechny plánované disciplíny. Kompletní startovní pole čítající třiapadesát soutěžících odlétalo pouze první dva programy - povinnou a volnou sestavu. Zbývající dvě tajné sestavy pořadatelé redukovali na jedinou a nakonec ji absolvovalo i zúžené startovní pole.

Díky dobrým výsledkům v prvních dvou programech mohli tajnou sestavu absolvovat i oba čeští letci a Kopfstein dokonce pátým místem vyrovnal Šonkovo umístění po prvním programu. V součtu s předchozími výsledky tak skončil na 13. příčce. Šonka se po nadmíru povedeném prvním programu propadl a v celkovém součtu disciplín skončil o dvě místa za Kopfsteinem.

Mistrovský titul si nakonec vylétal francouzský stíhač Francois Le Vot, českým divákům dobře známý z letňanského podniku Aerobatic Freestyle Challenge. Fantastickou tajnou sestavou tak celkově předčil ruského pilota Michaila Mamistova a též z Letňan známého Geralda Coopera z Velké Británie. V celkovém pořadí dvanáctá, avšak dle pravidel samostatně klasifikovaná se jako nejlepší akrobatka předvedla dopravní pilotka Boeingu 777 Aude Lemordantová z Francie před "akrobatickou carevnou" Světlanou Kapaninovou a další Francouzkou Kathel Boulangerovou.


Aude Lemordantová při letošním Aerobatic Freestyle Challenge / Foto Vojtěch Novotný

Medailový úspěch pro Českou republiku však přeci jen přišel, a to v závěrečném programu - Freestylu. Disciplína, která pro své problematické hodnocení není započítávána do celkového pořadí, avšak je zejména pro diváky vždy velice atraktivní součástí šampionátu, vynesla bronzovou medaili Šonkovi, kterého předčili jen Američan Robert Holland a již zmíněný Brit Cooper, který titul obhajoval. Kopfstein do této části soutěže nezasáhl.

Letošní mistrovství hostil americký Texas na letišti North Texas Regional Airport (KGYI). Kromě nepřízně počasí se soutěž potýkala i s kritikou některých týmů kvůli organizaci.

Oficiální web šampionátu najdete ZDE!

Celkové výsledky najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář