Registrovaná zařízení skončila. ÚCL publikoval první seznam DTO

09.04.2019

Registrovaná zařízení skončila. ÚCL publikoval první seznam DTO
Registrovaná zařízení skončila. ÚCL publikoval první seznam DTO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včerejší den, 8. dubna 2019, oficiálně skončila platnost Registrovaných zařízení (RZ) coby výcvikových organizací, registrovaných ještě podle pravidel Spojených leteckých úřadů (JAA). Výcviky lze po celé Evropské unii a přidružených státech Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) aktuálně provádět pouze ve Schválených organizacích pro výcvik (ATO) či Ohlášených organizacích pro výcvik (DTO). Seznam aktuálně schválených DTO visí od dnešního rána na webu Úřadu pro civilní letectví (ÚCL).

O peripetiích, provázejících zánik RZ, jsme vás v minulosti na stránkách Aerowebu již několikrát informovali. DTO vznikla po vzoru RZ jako alternativa pro letecké školy, které nechtějí provádět komplexní výcviky nad úroveň průkazu soukromého pilota PPL a typově se jedná spíše o menší společnosti či aerokluby. K jejich ohlášení v tuzemských podmínkách aktuálně stačí vyplnit a zaslat příslušný formulář, potvrzující nezbytné personální a materiální zázemí, a využít již schválených vzorových výcvikových programů, dostupných volně ke stažení rovněž na stránkách ÚCL.

Stávající způsob výcviku pilotů kluzáků a balónů, poskytovaný jednotlivými instruktory, bude možný ještě rok – do 8. dubna 2020. Teprve poté bude třeba i tyto výcviky provádět výhradně v rámci DTO či ATO. 

Ke včerejšímu dni úřad registroval celkem 46 Ohlášných organizací pro výcvik DTO, nicméně lze předpokládat, že další organizace budou brzy ještě přibývat. Zdali je daná výcviková organizace DTO, se již nyní rovněž dozvíte i z našeho přehledu leteckých škol, jehož rozsáhlá aktualizace právě probíhá.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář