Šonka bude o víkendu v Čibě obhajovat titul v Red Bull Air Race

04.09.2019

Šonka bude o víkendu v Čibě obhajovat titul v Red Bull Air Race
Šonka bude o víkendu v Čibě obhajovat titul v Red Bull Air Race (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martina Šonku čeká o víkendu vrchol sezóny. Po úspěšném Mistrovství světa v letecké motorové akrobacii, kde kromě celkového 12. místa obsadil bronzovou příčku v doplňkové disciplíně freestyle, bude český pilot o nadcházejícím víkendu již potřetí bojovat o titul mistra světa Red Bull Air Race. Titul bude obhajovat v japonské Čibě, které bude s největší pravděpodobností posledním dějištěm závodu RBAR.

Na otázku, zda u něj převládá nostalgická nálada z posledního závodu Red Bull Air Race, nebo odhodlání bojovat o titul, bez váhání odpoví, že rozhodně to druhé. „Jednoznačně! Na sentiment bude dost času po závodě a je jasné, že až budeme naposledy tlačit letadlo do hangáru, ty pocity přijdou. Samozřejmě bude hodně záležet na výsledku, podle něj bude nálada v týmu vypadat.“

V celkovém pořadí šampionátu je stále ještě pět pilotů, kteří mohou na titul dosáhnout. Šonka má nejvýhodnější pozici, rozdíly ale nejsou velké. Při bodovém systému šampionátu, kdy za vítězství v kvalifikaci jsou tři body a za výhru v závodě 25, se výsledková listina může značně promíchat.

„Je to otevřené, už jsme si tím v minulosti prošli s hořkou i sladkou tečkou. Ty zkušenosti nám teď mohou pomoci,“ připomíná Martin Šonka zážitky z finálových závodů v letech 2017 a 2018, kdy rovněž bojoval o titul. „Faktorů, které budou rozhodovat, je hodně. Klíč je jednoznačně v hlavě, nicméně velkou roli může hrát třeba i počasí a okamžité podmínky v trati, které se pro každého pilota a jeho let mohou měnit. Musíme se skvěle připravit na různé scénáře a soustředit se pouze na sebe. Cokoli jiného je jen ztráta energie a zbytečné rozptylování.”

Šonka se krátce vrátil i k událostem posledních dní před cestou na Východ. „Z medaile (ve freestylu na akrobatickém šampionátu, pozn. red.) mám radost, konkurence byla obrovská a nebylo to vůbec jednoduché. Nějaké chybičky sice přišly, ale to je zase zkušenost a poučení pro příště.“ Po přeletu zpět do Česka jej pak čekal doprovod dcery na první školní den. „Bylo to trochu hektické, ale všechno jsem zvládnul a teď už se mohu soustředit jen na závod tady v Japonsku. Tým přiletěl už s předstihem, aby připravil letadlo, takže vše je, jak má. V klidu se tak můžeme soustředit na přípravu,” uzavírá Šonka.

Zdali bude Martinova sezona ověnčena dalším zlatým úspěchem, budeme moct sledovat již za několik málo dní. V sobotu 7. září se letí kvalifikace, v neděli 8. září pak samotný závod. Šonka vede šampionát o čtyři body před Australanem Hallem, třetí je s odstupem deseti bodů Japonec Muroja. Šanci získat titul stále mají i čtvrtý Angličan Murphy a pátý Američan Goulian.

Výsledková listina Red Bull Air Race po třech závodech ze čtyř / Zdroj Red Bull Air Race

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář