Aeroweb spouští nový testovací portál pro piloty

27.10.2020 2 příspěvky

Představujeme zcela nové prostředí pro přípravu na teoretické zkoušky pilotů. Najdete zde nové otázky pro piloty LAPL/PPL, aktualizované otázky pro piloty ULL a pro průkaz radiotelefonisty OFL i VFL. Přibyly i úplné novinky, jako například vysvětlivky nebo audio obsah u testů pro průkaz radiotelefonisty.

Aeroweb spouští nový testovací portál pro piloty
Aeroweb spouští nový testovací portál pro piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Sekce Pilotní testy, která dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější části našeho serveru, má ode dneška zbrusu novou podobu. Pro začátek v ní najdete přípravné testy pro teoretické zkoušky tak, jak jste na ně byli zvyklí dosud, už nyní se ale můžeme pochlubit několika zásadními novinkami.

Nová sada otázek pro žadatele o průkaz PPL

Letošní leden zaskočil naprosto všechny. Úřad pro civilní letectví (ÚCL) se rozhodl po zhruba deseti letech obměnit sadu testových otázek pro žadatele o zkoušku z teorie PPL, které byly do té doby dostupné i na našem serveru takřka v autentické podobě. Na tuto změnu nebyli připraveni ani žáci, ani letecké školy. Tématu jsme se zevrubně věnovali hned zkraje roku v článku ÚCL změnil testy pro PPL. A způsobil poprask.

Úřad po vlně veřejné kritiky svůj počáteční nesmlouvavý postoj v květnu změnil, když rozhodl o přípravě nových testovacích otázek a ke spolupráci při jejich tvorbě mimo jiné vyzval i tuzemské letecké školy. Do této činnosti jsme se aktivně zapojili i my.

Dnešního dne vám tak můžeme představit zcela novou sadu přípravných zkušebních otázek pro žadatele o průkaz PPL(A). Tato sada rovněž poslouží v přípravě na zkoušku z teorie LAPL(A).

Tyto přípravné otázky jsme sestavili na základě požadavků popsaných AMC1.FCL.210 a AMC1.FCL.215 (dostupné např. zde: https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/Part-FCL.pdf, str. 145). Jedná se tak o nejlepší způsob přípravy na nové testy. Po pečlivém projití našich testů by vás u oficiálních zkoušek nemělo zaskočit žádné téma. Připravili jsme také ukázkový test s vybranou sadou pěti otázek z každého předmětu.

Testy jsou vždy rozloženy do dvou režimů: studijního, kde lze testovat své znalosti v libovolném čase a kde lze ihned ověřit správnost odpovědi, a zkouškového, který imituje samotnou zkoušku.

Testy PPL pro piloty kurzy.aeroweb.cz
Úvodní stránka nové testovací aplikace pro uchazeče o průkaz PPL(A)

Opět aktuální otázky pro piloty ULL, nově i pro instruktory

Po delší době jsme pro vás opět zaktualizovali otázky pro zkoušku pilota ultralehkých letounů ULL. Zatímco na oficiálních stránkách Letecké amatérské asociace máte v rámci přípravných testů k dispozici vždy pouze část otázek – tudíž nikdy nemáte jistotu, že jste prošli opravdu všechny otázky –, my jsme si dali tu práci a prošli jsme takové množství testů, abychom tu jistotu získali. V našich přípravných testech pro ULL tak najdete všechny zkušební otázky v autentické podobě. Nově pro vás máme i databázi zkušebních otázek pro kvalifikaci instruktora ULL.

Průkazy radiotelefonisty i s přípravou na praktickou zkoušku

Otázky pro průkaz radiotelefonisty – v jeho omezené (OFL) i všeobecné (VFL) formě – udržujeme dlouhodobě aktuální a autentické co do znění otázek a správných odpovědí (tak, jak je zveřejňuje Český telekomunikační úřad – ČTÚ).

Před rokem se nicméně ČTÚ rozhodl změnit osnovu zkoušky pro Omezený průkaz radiotelefonisty letecké pohyblivé služby a zařadil do ní i provedení ústní zkoušky, podobně jako tomu je u průkazu všeobecného. V našich přípravných testech tak nově najdete i část zaměřenou nejen na psané testy, ale nově také na praktickou komunikaci v rámci ústní zkoušky.

Testy ULL pro piloty kurzy.aeroweb.cz
Snímek obrazovky ze studijní kapitoly Radiokomunikační provoz v rámci testu průkazu radiotelefonisty VFL

Unikátní je příprava na ústní část „radiofoňáku“

Tato část uživatele interaktivní formou provede všemi úlohami, s nimiž se lze v ústní části zkoušky setkat – od poslechu vysílání ATIS, přes překlad části letové příručky až po nácvik komunikace při průletu CTR. Jsou zde pasáže věnované hláskování, vysílání čísel i standardním frázím. Dále je součástí překlad a interpretace anglického textu a trénink poslechu ATISu, protože zejména na frekventovaných letištích je jeho správná interpretace naprosto klíčová.

K testům postupně doplňujeme vysvětlivky

Úplnou novinkou, kterou do přípravných testů postupně zavádíme, jsou vysvětlivky k jednotlivým otázkám. Vysvětlivkami je zatím pokryto 100 % otázek u průkazů radiotelefonisty (OFL i VFL), aktuálně pracujeme na vysvětlivkách k testům PPL (momentálně zveřejněno zhruba 10 %) a následně se budeme věnovat otázkám pro ULL.

Zatímco u některých otázek vysvětlování potřeba téměř není, v řadě otázek jsme doplnili reference na příslušné zdrojové dokumenty (předpisy, zákony) a v nejsložitějších otázkách jsme připravili podrobné vysvětlení problematiky, kterou otázka pokrývá.

Na začátek zvýhodněné ceny

Kromě doplnění vysvětlivek u všech otázek toho do budoucna chystáme ještě mnohem víc. Pro začátek jsme se rozhodli nabídnout dva naše nejžádanější produkty, testy pro PPL a testy pro piloty ULL, za zvýhodněné ceny.

Pokračovat na kurzy.aeroweb.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

PPL-H

02.11.2020 v 10:07 Kuba

Dokázali byste tam doplnit i sekci pro PPL-H? Většina otázek je společných pro A i H, ale H má pak rozdíly v konstrukcích, plánování letu, atd.. 

Díky

Odpovědět

PPL(H)

02.11.2020 v 10:45 Redakce

Výhledově ano, na kurzu PPL(H) pracujeme.

Odpovědět

Přidat komentář