Red Bull chystá další kaskadérský kousek, výměnu pilotů ve vzduchu

19.03.2022 5 příspěvků

Red Bull chystá další kaskadérský kousek, výměnu pilotů ve vzduchu
Red Bull chystá další kaskadérský kousek, výměnu pilotů ve vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po průletu dvojící tunelů a letu nad formulí chystá Red Bull další kaskadérský kousek. Tentokrát si během akce nazvané Plane Swap, dvojíce pilotů "vymění" letadla při střemhlavém letu. Nebezpečný kousek se uskuteční 24. dubna a živě jej bude vysílat televize Hulu a Red Bull TV. 

Během kaskadérského kousku budou použity upravené Cessny / Zdroj: redbull.com
Během kaskadérského kousku budou použity upravené Cessny / Zdroj: redbull.com

Piloti Luke Aikins a Andy Farrington poletí ve dvou speciálně upravených Cessnách 182, přičemž ve výšce přibližně 12 000 stop potlačí oba letouny do synchronizovaného střemhlavého letu. Po vypnutí motoru bude autopilot i za pomoci přidané vzduchové brzdy udržovat střemhlavý let, během kterého oba piloti letouny opustí. Během volného pádu se pokusí dostat do druhého letadla, nastartovat motor, převzít řízení a úspěšně přistát na letišti. 

“Je to vrchol mé kariéry a mým cílem je inspirovat svět a ukázat, že je všechno možné,” řekl Luke Aikins, který je mimo jiné známy pro svůj kaskadérský kousek z roku 2016, kdy provedl seskok z výšky 20 000 stop do sítě bez padáku. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Smysl

20.03.2022 v 17:01 Václav

Nabízí se zde klasická filmová replika: "A komu tím prospějete, co?"

Odpovědět

RE: Smysl

21.03.2022 v 12:16 Ondra

Jako vždy, se tím prospěje firmě, jejíž polepy jsou letadélka opatřena ;).

Odpovědět

RE: RE: Smysl

21.03.2022 v 14:20 Martin

Niekedy to neprospeje

https://aviation-safety.net/wikibase/264294 :(

Odpovědět

RE: Smysl

21.03.2022 v 17:22 Tomáš

Vašku, pochopitelně to nikomu neprospěje. Už v minulosti jsem zaznamenal, že některé "akce" nemají žádný hlubší smysl. U tohohle mě udivuje, že to snad nemá ani marketingový potenciál. Nebo je to možná jen v počtu shlédnutí? Možná se před video vloží 2-3 reklamy a to bude stačit na finanční výdělek? 

Samotného by mě zajímalo, jestli ty letouny budou v okamžiku výměny pilotů prázdé. Pokud by se jeden z nich do letounu nedokázal vrátit a musel by přistát na padáku, bude to znamenat ztrátu letounu, nebo tam bude safety pilot, který s ním normálně přistane? To by ale celá akce tak trochu ztratila na atraktivitě, že? 

Odpovědět

marketing

22.03.2022 v 9:22 igi

ide samozrejme o marketing značky. Video na YT by muselo mať rádovo desiatky miliónov zhliadnutí, aby aspoň zaplatilo tú akciu. To dokázal Felix Baumgartner, ale toto zrejme nemá taký potenciál.

Komu to prospeje? Možno redbullu, možno ani tomu nie. No a čo? Komu prospievate keď lietate v Cessne okolo letiska? Robíte to lebo môžete. Toto je len o level vyššie. Alebo možno o 10 levelov :)

Odpovědět

Přidat komentář